Révész Máriusz: ingyenes állapotfelmérést és tanácsadást kínál a Mozdulnék Sportlabor

Belföld, 2024.06.19

Ingyenes egészségügyi állapotfelmérést és személyre szabott életmódtanácsokat kínál az országszerte számos helyszínen elérhető Mozdulnék Sportlabor kezdeményezés - hívta fel a figyelmet Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a programot bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten.

Az államtitkár közölte: próbálják megteremteni a feltételeit annak, hogy az emberek minél többet mozogjanak, és minél egészségesebben éljenek. Ezért a népegészségügyi termékadó bevételeiből elindították a Mozdulnék programot, aminek keretében egészségügyi és sportszakemberek végeznek méréseket a lakosság körében. A 15-20 perces állapotfelmérés után mindenki személyre szabott életmódtanácsokat kap - magyarázta.

Révész Máriusz hangsúlyozta: a program nagy előnye, hogy az érdeklődőknek nem kell bemenniük egyik egészségügyi intézménybe se, hanem a sportlabor települ ki sokak által látogatott helyszínekre - például strandokra, falunapokra, irodaházakba, iskolanapokra - és ott lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Az államtitkár elmondta, hogy az idén országszerte legalább 220 helyszínre települ ki a program, így a tervek szerint év végéig mintegy 15 ezer embert érnek el.

Hozzátette: az eddigi adatok alapján elérhető a 15 ezres létszám. A mostani a 62. kitelepülés, és az elmúlt alkalmak során már több mint négyezer embert megvizsgáltak. Ha ilyen ütemben folytatódik az érdeklődés, akkor elérhető lesz a kitűzött cél - fogalmazott a kormánypárti politikus, aki kitért arra is, hogy sokan a korábbi betegségük vagy sérülésük miatt nem merik rászánni magukat a mozgásra, mert attól tartanak, ártanak maguknak a sportolással. "Az a rossz hírem van, hogy Netflixtől nagyon kevés betegség gyógyul" - jegyezte meg Révész Máriusz.

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem professzora arról beszélt, hogy a Mozdulnék Sportlabor nem szűrőprogram. "Nem betegeket keresünk, hanem az egészséges embereknek szeretnénk segíteni" - mondta, hozzátéve: az érdeklődők olyan kérdéseket is feltehetnek a szakembereknek, amelyekkel nincs kihez fordulniuk, "mert például az edző tudását már meghaladja a probléma, de orvoshoz még nem megy vele az illető".

"Bízom benne, hogy ezzel a módszerrel le tudjuk bontani azokat a gátakat, amelyek sok, amúgy egészséges embert megakadályoznak abban, hogy mozogjanak" - hangsúlyozta Lacza Zsombor.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!