RSV, Covid-19, Influenza? Mi a különbség a betegségek között?

Belföld, 2022.12.02

A koronavírusról és a klasszikus influenza vírusról már mindenki hallott, viszont az RSV, azaz a Respiratory Syncytial Vírus-ról egyelőre kevesebbet tudni, már ami a közbeszédet illeti. Az RSV-ről Duda Ernő genetikus, virológus professzort kérdeztük.

Prof. Duda Ernő
WR: Mennyiben különbözik az RSV a többi vírustól és eddig miért nem lehetett erről hallani?

D. E.: Az RSV enyhe, felső légúti betegséget okoz a legtöbb fertőzöttben. Azonban csecsemők és kisdedek, asztmások, szívbetegek súlyosan károsodhatnak (tüdőgyulladás, elhúzódó tünetek). Még van legalább 30 olyan vírus, amely nálunk is előfordul, és enyhe betegséget okoz és mégsem hall róla az utca embere. Ez így van jól.

WR: Bizonyos információk szerint, ahogyan az influenza, úgy az RSV is megerősödve tért vissza főleg az USA-ban a nagy lezárások után, amikor mindenki maszkot viselt, melynek köszönhetően a cseppfertőzéssel terjedő vírusok is talán nehezebben terjedtek. Mi állhat az RSV vírus terjedésének hátterében?

D. E.: Sem az influenza, sem az RSV nem „erősödött”. Visszatérnek, mert már kevesen viselnek maszkot. Ahol sok asztmás, vagy immunhiányos ember él (HIV fertőzöttek, drogosok, leukémiások) ott az RSV gondot jelent. Ami a szakembereket aggasztja, az egy elméleti lehetőség. Mind a három vírus burokkal (envelope) rendelkező vírus, amelyek eltérő sejttípusokat fertőzhetnek. A sejtek szimultán fertőzése esetében képződhetnek olyan vírus részecskék, amelyek az egyik burkával, de a másik genetikai állományával rendelkeznek. Így az egyik vírus olyan sejteket is megfertőzhet, amelyet csak a másik szokott, és fordítva. Emiatt új tünetekkel, súlyosabb betegséggel kell számolni, de nem látjuk előre, mennyivel lehet rosszabb a helyzet.

WR: Veszélyességét tekintve hol áll az RSV vírus a koronavírus, illetve az influenza vírussal összehasonlítva? Egyes vélemények szerint veszélyesebb az influenzánál.

D. E.: Az influenza egy potenciálisan halálos betegség. Évente fél millió körül van az áldozatainak száma szerte a világban. Szamárság azt mondani, hogy ennél veszélyesebb az RSV, de a csecsemőkre az RSV is nagyon veszélyes. A hétköznapi nyelv minden felső légúti betegséget „influenzának” nevez, pedig a többségét nátha, meg koronavírusok okozzák. Ennél az RSV tényleg veszélyesebb lehet. Amikor valaki azt mondja, hogy nem szoktam influenzás lenni, az majdnem olyan bölcs kijelentés, mint a ritkán szoktam meghalni.

WR: Az RSV is a pici gyermekekre, az immunhiányos betegségekben szenvedőkre, valamint az idősekre veszélyesebb. Kinek kell jobban odafigyelnie, hogy megelőzze a megfertőződést az RSV vírussal és hogyan védekezhetünk ellene?

D. E.: Mint minden légúti fertőzéssel szemben, az RSV-vel szemben is a maszkviselés nagyon hatásos. Természetesen ez nem a csecsemőkre vonatkozik.

WR: Az RSV vírus tünetei nagyon hasonlóak az influenza és koronavírus tüneteihez, ugyanakkor már létezik kombinált gyorsteszt arra vonatkozólag, hogy kiderítsük, hogy melyik vírussal fertőződtünk meg éppen. A téli időszakban milyen immunerősítő lehetőségek vannak a klasszikus, C, illetve D vitamin szedése mellett, Ön esetleg mit javasol, hogy talán kevésbé legyünk fogékonyak a betegségekre?

D. E.: Izmot, csontot lehet erősíteni, ideg- és immunrendszert nem. Az „immunerősítő szer” nyilvánvaló szélhámosság, éppúgy, mint az okosító szerek. A D vitamin segít a vírusok elleni védekezésben, a C-vitamin skorbut ellen rendkívül hatásos, akit veszélyeztet a skorbut, az feltétlenül szedje. (Hallott már valaki a Kárpát-medencében skorbutos betegről?)

WR: A koronavírus mely variánsai fertőznek leginkább Magyarországon most, esetleg csillapodni látszik a járvány?

D. E.: Erről a tisztifőorvos asszonyt kellene megkérdezni.
(Webrádió)

Címkék

Duda Ernő RSV Koronavírus Influenza
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!