Segítségünkkel most könnyen alakíthatod élhetővé a kis lakásod

Belföld, 2020.07.16

Kezdésként érdemes tisztázni, hogy mit is értünk kicsi alatt, hiszen van olyan, akinek 50-70 négyzetméter is kicsi, ha azt 4-5 fő lakja.

Otthon Általában a 30-40 négyzetméter körüli lakásokat szokás garzonnak, a 30 négyzetméter alattiakat minigarzonnak nevezni, és én ezeket tartom kicsinek.

Néhány lakberendezős tipp

A merőleges vonalak optikailag növelik a teret, ezért érdemes csíkos szőnyeget vagy tapétát választani, és máris szélesebbnek tűnik a szoba.

A falszín, a burkolatok, a bútorok és még a dekorációs elemek tekintetében is mindig a világos árnyalatok mellett döntsünk. A sötét színek komorrá teszik a teret és szűkítik azt. A függönyök esetében a fényáteresztő darabokat részesítsük előnyben, amelyeket a plafonhoz közel akasszunk fel, ezzel optikailag növelve a belmagasságot!

További lakberendezési tipp, hogy az ablakkal szemben elhelyezett nagyméretű tükör a beérkező fényt szétszórja a szobában, és ez is, mint a többi trükk arra szolgál, hogy kicsit nagyobbnak érezzük a teret.

Lényegtelennek tűnhet, de nagyon nem az!

A túl sok dekorációs elem zsúfolttá tesz bármilyen méretű szobát, ezért kerüljük, ahogy csak tudjuk! Legyen kevesebb mütyür, díszpárna, díszbögre, helyette legyen több tiszta felület. Törekedjünk a minimalizmusra! Régi magazinok, post-itek, számlák, minden, amire nincs szükség, azonnal essen áldozatul a selejtezésnek. Az eredmény elérése érdekében akár tároló funkciós bútorokat is bevethetünk, például dohányzóasztalt, melyben elrejthetünk néhány dolgot. A kényelem növelése érdekében választhatsz olyan puffot is, amelynek szintén van tárolója, így a lábak pihentetése mellett el tudja nyelni a takarókat, plusz párnákat, mégis ezek mindig kéznél lesznek.  

Furán hangozhat, de javasolt azokat a bútorokat előnyben részesíteni, amelyeknek látszik a lábuk, ugyanis minél kevesebb teret foglal el a térből egy-egy bútor, annál szellősebbnek fogjuk érezni a szobát.

Ha megtehetjük, készíttessünk egyedi bútorokat, amelyekkel minden centimétert hasznosíthatunk. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor pedig válasszunk minél magasabb bútorokat, amelyekben elfér a lakók téli-nyári ruhaszettje, a karácsonyfadíszek és minden, ami amúgy a szekrények tetején, dobozokban landolna (és zsúfolttá tenné a szobát).

Amennyiben egy közepes felújítás is tervben van, és a belmagasság is megengedi, egy fekvőgalériát is elhelyezhetünk, hiszen így a tárolófelületeken túl még egy pihenősarkot (vagy hálószobát) is nyerhetünk.

Manapság egyre többen dolgoznak otthonról, így már-már megúszhatatlan egy dolgozórész kialakítása a lakásban, amely, ha ügyesek vagyunk, újabb tároló funkciót tölthet be. Ellenkező esetben papírok, számlák, gémkapcsok és elheverő telefontöltők helye lesz csak.

Az íróasztal kapcsán aranyszabály, hogy csak azokat tartsd az asztalon, amelyeket minden nap használsz, például laptop, jegyzetfüzet, tollak. Azokat a tárgyakat, amelyeket gyakran használsz, mondjuk hetente két-három alkalommal, tedd az íróasztal felső fiókjába kézközelbe. Ami ezenfelül foglalja a helyet a dolgozósarokban, nyilvánvalóan felesleges, tehát mehetnek a szekrény mélyére.

Ruhák kapcsán érdemes megfontolni a kapszulagardrób kialakítását, ez nemcsak környezetvédelmi, fenntarthatósági okokból lenne ideális, hanem azért is, mert rövidíti a szekrény előtt töltött időt, és a pénztárcádat is kíméli. Emellett az interneten számos hasznos ruhahajtógató technika van, amelynek elsajátításával nagyobb rendet tarthatsz, és kisebb helyen is elférsz.

Könnyen belátható tehát, hogy a kis lakás nem jelent egyet a zsúfoltsággal, sőt, okosan kialakítva remekül működő élettér lehet. Ezek után ki akarna nagyobb lakásba költözni?!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!