Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország hagyományosan jó védelmi és katonai együttműködést ápol Szlovéniával

Belföld, 2024.03.11

Magyarország hagyományosan jó védelmi és katonai együttműködést ápol Szlovéniával - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki hétfőn Ljubljanában tárgyalt Marjan Sarec szlovén védelmi miniszterrel.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a megbeszélést követően Szalay-Bobrovniczky Kristóf arról beszélt, "keresnünk kell az együttműködési lehetőségeket és erősítenünk kell a védelmi kapcsolatainkat térségünk biztonságának megőrzése érdekében".

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, Marjan Sarec szlovén védelmi miniszterrel ugyan rendszeresen találkoznak az EU- és a NATO-egyeztetéseken, igazán elmélyülten azonban csak a személyes találkozókon lehet a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről beszélni. A miniszter emlékeztetett: "Szlovéniával több témakörben is szoros kapcsolat fűzi össze Magyarországot, és nem kivétel ez alól a katonai-védelmi terület sem".

A tárca közleménye szerint a miniszter kiemelte: a szomszédok számíthatnak egymásra, Magyarország immár 10 éve látja el Szlovénia légterének védelmét az olasz légierővel közösen. Hozzátette: "segítséget haladéktalanul nyújtunk egymásnak", és példaként említette, hogy a tavalyi észak-szlovéniai árvizek során a mentési és segélyezési munkában a Magyar Honvédség helikopterei is részt vettek.

Szalay-Borbovniczky Kristóf a HM tájékoztatása szerint arról is beszélt, hogy szomszédos országokként hasonló kihívásokkal kell szembenéznie Szlovéniának és Magyarországnak, "egyaránt nagy nyomásnak vagyunk kitéve, például a migráció tekintetében". Hozzátette: ezért mindkét nemzet jelen van például a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA misszióban, amelynek parancsnoki posztját 2024-ben magyar tábornok tölti be. A miniszter hozzátette: az EU és a NATO mellett az országok kiemelt közös szövetségének tartják a Közép-európai Védelmi Együttműködésben (CEDC) történő részvételt, amely a Nyugat-Balkán stabilitását hivatott támogatni, és amelynek idén Magyarország az elnöke. A CEDC miniszteri szintű tanácskozását áprilisban tartják Budapesten.

A miniszter arról is beszélt: szintén elnökségi feladatokat lát el Magyarország az év második felében az Európai Unióban, amelynek során - az EU külső határainak megerősítése mellett - kiemelten kíván foglalkozni a védelmi ipar és a védelmi képességek kérdéseivel, Európa biztonságának erősítése érdekében.

Mint írták, a megbeszélésen a miniszterek megvitatták az ukrajnai háború fejleményeit, Szalay-Bobrovniczky Kristóf pedig kiemelte, Magyarország álláspontja nem változott, "mi továbbra is az azonnali tűzszünetben és a béketárgyalások mielőbbi megkezdésében látjuk a háború végét". Hozzátette: a fegyverek és a lőszer küldése csak a háború meghosszabbítását jelenti, ezért Magyarország továbbra sem küld sem fegyvert, sem lőszert a háborúba. A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius segélyprogramja keretében támogatja Ukrajnát.

A HM tájékoztatása szerint a magyar és a szlovén miniszterek a nap folyamán közösen avatták fel az első világháborúban, a szlovéniai Tolmin területén, a III. isonzói csata során hősi halált halt Czant Emil százados emlékművét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!