Székesfehérvári ellenzék: függesszék fel a térfigyelők alapján történő bírságolást!

Belföld, 2017.05.12

A székesfehérvári közgyűlés két ellenzéki képviselője, Márton Roland (MSZP-Együtt) és Ráczné Földi Judit (DK) azt követeli az önkormányzattól, hogy a jogi helyzet tisztázásáig szüntesse be szabályszegési bírságok kiszabását térfigyelő kamerák felvételei alapján.

Márton Roland pénteki sajtótájékoztatójukon emlékeztetett arra, két éve vitatják, hogy a kamerafelvételek alapján lehet-e bírságolni. Most fordulat állt be, miután Pintér Sándor belügyminiszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egyaránt úgy nyilatkozott, hogy a közterület-felügyelők nem jogosultak a szabályszegési bírságok kiszabására - közölte. Megemlítette, hogy a bírságok mértéke rendkívül magas, a "magyar fizetések színvonalától elrugaszkodott", ezért radikális csökkentést is kérnek.

Azt mondta, számításaik szerint az elmúlt két évben 300 millió forintot szedett be a város a bírságokból, jellemzően "az éjszakai órákban elkövetett, teljesen veszélytelen szabályszegésekért".

Ráczné Földi Judit elmondta: sokan azután kapnak bírságot, hogy egyes kereszteződésekben a forgalmi rend megváltozott. Hozzátette: a közterület-felügyelet 29 tagú állományából 20 csak a 81 térfigyelő kamera felvételeit nézi, miközben nem ez lenne a fő feladatuk.

Azt kérte a hivataltól, hogy fizessék vissza valamennyi így megbírságolt szabálysértőnek a pénzt.

Péntek délelőtt a város honlapjára felkerült Cser-Palkovics András (Fidesz) levele, amelyet csütörtöki keltezéssel Lázár Jánosnak írt. Ebben a polgármester a közigazgatási bírságok csökkentését kezdeményezte. A hatályos jogszabályok alapján a közterület-felügyelet jogszerűen jár el, továbbra is a szabálykövető többséget védi a szabályszegő kisebbséggel szemben - írta. Hozzátette: a bírságok mértéke azonban eltúlzott, a csökkentésüket látja szükségesnek.

Az MTI érdeklődésére a polgármesteri hivatal azt közölte, hogy 2014 óta végeznek ellenőrzést térfigyelő kamerarendszeren keresztül, és 2014-ben 29,7 millió, 2015-ben 111,5 millió, tavaly pedig 117,4 millió forint bírságot vetettek ki. Kiemelték, hogy nem szabálysértésekről, hanem szabályszegésekről van szó, amelyekhez a jogalkotó magasabb összegeket rendelt: a behajtani tilos és a gyalogos zóna szabályának megszegése 30 ezer, a kötelező haladási irány, a kikerülési irány és a kanyarodási irány megszegése 50 ezer forint bírságot von maga után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!