Szijjártó Péter: vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Üzbegisztánnal

Belföld, 2023.08.19

Vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Üzbegisztánnal, s szeptembertől heti kettő, januártól három, 2025-től pedig négy járat közlekedik majd Budapest és Taskent között - jelentette be a tárca közlés szerint szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Laziz Kudratov üzbég ipari és kereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a sikeres előkészítő munka nyomán vasárnap megérkezik a magyar fővárosba a Qanot Sharq légitársaság első járata, amely szeptembertől hetente két alkalommal fog közlekedni a két ország között.

Tájékoztatása szerint a jövő év elejétől a járatok száma heti háromra, majd 2025-től heti négyre bővül.

Kiemelte, hogy a járatindításra tekintettel megnövelték a taskenti magyar nagykövetségen a konzulok létszámát, illetve meggyorsították a vízumkiadást, így az üzbégek az eddigieknél zökkenőmentesebben utazhatnak hazánkba, és ugyanez igaz fordítva is.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarországhoz hasonlóan Üzbegisztán is a nukleáris energiában látja a biztonságos, olcsó, megbízható ellátás garanciáját, és Taskent is új atomerőművet kíván építeni, ráadásul szárazhűtéses technológiával, amelyből a legjobbat magyar vállalat tudja biztosítani.

"Megállapodás született arról, hogy amennyiben előrelépés történik a nukleáris projektben Üzbegisztánban, akkor a magyar szárazhűtéses technológia felhasználására kerül sor, amely több százmillió eurós közös orosz-üzbég-magyar nukleáris együttműködést fog jelenteni" - hangsúlyozta.

Ezután abbéli reményének adott hangot, hogy az új légi járat friss lendületet adhat majd a gazdasági kapcsolatoknak, s ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy a magyar gyógyszeripari cégek már megvetették a lábukat a közép-ázsiai államban.

Mint közölte, a Richter immár két termékének helyi gyártásáról folytat tárgyalásokat, a Meditop pedig megnyitotta az irodáját és beruházásokat készít elő az országban.
Hozzátette: az OTP egy közös befektetési alap létrehozásáról egyezett meg az üzbég állami beruházási alappal 100 millió dollár értékben.

Aláhúzta, hogy jól halad az előkészítése a Taskent melletti különleges ipari övezetnek, ahol majd a magyar beruházók kedvezményes szabályok között működhetnek. Tudatta, hogy az év végére készen fog állni minden, és tucatnyi cég máris érdeklődik a lehetőségek iránt.

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy évente 170 üzbég diák ösztöndíjjal tanulhat a magyarországi egyetemeken, és erre legutóbb csaknem 800-an pályáztak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!