SZTE: Az egyetem legjobbjait díjazták

Belföld, 2017.05.31

Közel 200 tehetséges hallgatót ismertek el az egyetemi díjkiosztó ünnepségen. Az SZTE Tehetségpont a hagyományos ösztöndíjak odaítélése mellett idén is összefogott a regionális vállalatokkal, hogy együtt segítsék a hallgatók fejlődését.

Tehetséges és szorgalmas fiatalok elismeréseit adta át az SZTE Tehetségpont Tehetséggondozó Tanácsa kedden. Az egyetemi díjkiosztó ünnepségen - a csökkenő források ellenére - közel 200 hallgatót ismertek el 20-150 ezer forintos ösztöndíjjal. Idén is hatalmas volt az érdeklődés a pályázatokra, a Kiválósági Listára több százan, a regionális partnerekkel közösen meghirdetett vállalati ösztöndíjak mindegyikére közel száz-százan jelentkeztek.
 
Nem mindennapi műsorral köszöntötték a tehetségeket, a Rektori Hivatal Dísztermében, öltönyös fiatalok ropták a néptáncot rock and rollra. A formabontó műsort a Suhancok  tánccsoport szolgáltatta, akik a hagyományos koreográfiákat adják elő modern formában. Nem csak produkciójuk volt különleges, a díjazottak magas száma is azt mutatja, egy fontos célért fogott össze több intézmény és vállalat.
 
Az egyetem, a város és az ipar feladata felismerni a tehetséget - fogalmazott prof. dr. Kemény Lajos. - Példás összefogás ez  - utalt arra a rektorhelyettes az ünnepségen, hogy az SZTE Tehetségpont az elmúlt tíz évben 2 ezer 500 tehetséges – köztük számos hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő – hallgatót támogatott összesen 150 millió forinttal, és már sokadik alkalommal hozta tető alá az együttműködést a regionális vállalatokkal.  Ennek köszönhetően számos ösztöndíjas tanulmányaira vagy tanulmányi útjára fordíthatta az elnyert támogatást támogatást.
 
Idén az Év Tehetsége graduális kategóriában Mészáros János Péter lett, aki a rákkutatásban jeleskedik, posztgraduális kategóriában pedig Varga Gábor, aki a zöld katalízis kutatásával foglalkozik.
 
A legtöbben  az SZTE Talent Kiválósági Listára pályáztak. Graduális kategóriában összesen 66 hallgatót ismert el az SZTE Tehetségpont Tehetséggondozó Tanácsa, 5 hallgatót arany, 8-at ezüst, 52-őt bronz fokozattal tüntetett ki. Művész kategóriában összesen  14-en vehették át az elismerést, hárman arany, heten ezüst, négyen bronz kategóriában. A doktoranduszok mezőnyében 62 tehetséget ismertek el, 20 orvostanhallgatót, 17 társadalomtudóst, és 25 természettudóst. 14 fogyatékossággal élő, 7 hátrányos helyzetű és 12 roma származású tehetséges hallgatót pedig Esélyegyenlőségi ösztöndíjjal jutalmaztak.
 
A prezentációs technikák összegyetemi verseny, illetve a Sófi-ösztöndíjak nyerteseit is ünnepelték a díjátadón, ahol az SZTE Tehetséggondozó Tanács két tagja, Várkonyi Andrea műsorvezető és Balogh Elemér, az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar dékánja, korábbi alkotmánybíró Pro Talentis-díjban részesült a hallgatókért végzett munkájáért.
 
Az SZTE Tehetségponttal együttműködve, a társdalmi felelősségvállalás és tehetséggondozás jegyében számos regionális cég támogatta Pro Talentis Vállalati ösztöndíjjal a tehetséges hallgatókat.
A BÁNFFI & BÁNFFI Kft.  elismerését Giricz Zsófia, a CONTITECH Rubber Industrial Kft. jutalmát Tóth Roland Tamás, a FERROÉP Zrt. díját Karádi Luca Sára, a GIVAUDAN Hungary Kft. ösztöndíját Fekete Péter , Szerencsés Szabolcs Gyula és Wenner-Várkonyi Kristóf kapta. A PICK Szeged Zrt. Jakab Judit Lilla, Mihalkó József és Pánczél Áron Lajos hallgatókat jutalmazta, a SOLE MIZO Zrt. ösztöndíját Sipos Áron, a PRINTKER Zrt. jutalmát Kopasz Péter, a SOUPPORT  Levesbárét pedig Erdei Anna nyerte el. A SZEGEDI Vízmű Csete Ákost, Kiss Tamást és Palásti Dávidot ismerte el, a TE-DI TRADE Kft. Sallai Richárdot, a TRANSCOMMERS Kft. Juhász Marcellt jutalmazta.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!