Sztrájkot hirdetett a pécsi buszvállalatnál az egyik szakszervezet vasárnapra és hétfőre

Belföld, 2024.01.25

Sztrájkot hirdetett a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt.-nél működő egyik szakszervezet január 28-ra és 29-re - tájékoztatta a busztársaság csütörtökön az MTI-t.

A sztrájkot a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a Facebook-oldalán is bejelentette.

A Tüke Busz Zrt. közleményében ismertette: a cég vezérigazgatója "konstruktív, valódi ajánlattal" érkezett a társaságnál zajló bértárgyalások legutóbbi fordulójára: a buszsofőrök részére 17,7 százalékos alapórabér-emelést és a kiegészítő juttatások mértékének növelését ajánlotta. A tervezett béremelést a társaság januárig visszamenőleg ajánlotta fel a buszvezetőknek, akiknek a bruttó átlagjövedelme ezzel idén a havi 610 ezer forintot is meghaladná - írták.

Az ajánlatot a társaságnál működő két érdekképviselet közül csak az egyik, a Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) fogadta el. A Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet viszont nagyobb mértékű emeléshez ragaszkodott, erre hivatkozva pedig január 28-ára és 29-ére sztrájkot hirdetett.

A szakszervezet honlapján olvasható információk szerint a SZAKSZ eredetileg 25 százalékos keresetfejlesztést szorgalmazott, de jelezte, hogy 20 százaléknál kevesebb alapbéremelésben nem tud a munkáltatóval megállapodni.

A társaság vezetése a sztrájk jogszerűségét vitatja, és erről tájékoztatta a szakszervezetet. Ezzel együtt az érintett napokon a "törvénynek megfelelve törekszik az elégséges szolgáltatások biztosítására" - mutattak rá a közleményben.

A Tüke Busz Zrt. hangsúlyozta: célkitűzése változatlanul a megegyezés, ezért január 30-ára a bértárgyalás újabb fordulójára hívta meg a két reprezentatív szakszervezet küldöttségét.

A sztrájkmenetrendet a Tüke Busz Zrt. honlapján, a www.tukebusz.hu oldalon lehet majd a későbbiekben figyelemmel követni - tájékoztatott a buszvállalat.

A Tüke Busz 100 százalékos önkormányzati tulajdonú cég, fő tevékenysége a városi, elővárosi szárazföldi személyszállítás Pécs területén. 2022. évi eredménykimutatása szerint a nettó árbevétele 2,5 milliárd forint, adózott eredménye 13 millió forint volt. Abban az évben átlagosan mintegy 400 embert foglalkoztatott, jelenleg 162 autóbusszal rendelkezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!