Tendenciák - egyedülálló festészeti tárlat nyílik a REÖK-ben

Belföld, 2023.04.25

A Magyar Festők Társasága állít ki a Reök-palotában.

REÖK A Tendenciák című, április 29-én nyíló tárlaton a több, mint 250 fős művésztársulás elmúlt 5 évének legizgalmasabb műveit tekintheti majd meg a kortárs hazai festészet iránt érdeklődő közönség.

Sokszínű festészeti kiállítással várják a nyár közeledtét a REÖK-ben. A csaknem 30 éve fennálló Magyar Festők Társasága „előrehozott jubileumi” tárlatának ad otthont a szegedi kultúrpalota. A nagyszabású kiállítás egyfajta pillanatképet nyújt majd hazánk egyik legnagyobb, nagy múltra visszatekintő festőegyesületének művészeti tevékenységéből, minden korábbinál tágasabb helyszínen, nagyobb létszámban, a legutóbbi 5 évben készült műalkotások segítségével.

Nem átfogó tematikus vagy vizuális elv, hanem maguk az alkotói csoportot az elmúlt évtizedekben jellemző irányok, szándékok – a kiállítás címében foglalt – Tendenciák határozták meg a különleges gyűjtemény összetételét. Az alkotók egy-egy maguk választotta művel járultak hozzá a kiállítási anyag összeállításához, így a Társaság művészeinek változatos egyedi témaválasztása, az alkalmazott technikák sokfélesége is tetten érhető lesz a REÖK termeiben.  

„A kortárs magyar festészet az utóbbi harminc évben hatalmas változáson, átalakuláson ment keresztül. Mind stilárisan, mind gondolatiságban, vagy technikai irányokban széles a merítés. Rengeteg út, megvalósítható kísérlet jellemzi ezt az időszakot, s ebből a Magyar Festők Társaságának tagjai sem maradhattak kívül. Ezért mondhatjuk, hogy sem stiláris, sem pedig szemléleti egység nem jellemzi a kiállítókat, csupán egyetlen – de talán a legfontosabb – kritériumban azonosak: a minőség elvében. ” – fogalmazott Sinkó István, a Magyar Festők Társaságának elnöke.  

A neves képzőművész is köszöntőt mond majd a tárlat megnyitó eseményén, Dr. Nátyi Róbert művészettörténésszel, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánjával, a REÖK vezető kurátorával egyetemben. A kiállítást Révész Emese művészettörténész nyitja meg, és a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Barnák László is köszönti majd a vendégeket. Az ünnepélyes megnyitóra április 29. szombaton 16.00 órakor kerül sor a Reök-palotában. A Magyar Festők Társaságának sokrétű munkásságát, látványos alkotásainak sokaságát felvonultató, izgalmas kiállítást reprezentatív, 130 oldalas katalógus is bemutatja. A tárlatot öt héten keresztül, június 4. vasárnapig tekinthetik meg a REÖK látogatói.
(Webrádió)

Címkék

REÖK Tendenciák Magyar Festők Társasága
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!