Tizenötmilliárdos költségvetésből gazdálkodik idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat

Belföld, 2021.02.13

15,273 milliárd forintos főösszegű költségvetésből gazdálkodik idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat, a rendelet azt követően lép hatályba, hogy Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester aláírja.

Márki-Zay Péter A közgyűlésnek a rendelet tervezetét véleményező - többször is durva személyeskedő vitáig fajuló - pénteki ülésén elhangzott, 210 millió forinttal nőtt az önkormányzat állami támogatása, a kormányzati elvonások és a megörökölt problémák azonban nehezítik a gazdálkodást. Az erre az évre tervezett iparűzésiadó-bevétel a tavalyi 3,2 milliárd forintról 2,5 milliárdra csökkent, a parkolási bevételek kiesése mínusz 60 millió forintot jelent, az önkormányzati cégek működésének támogatására - a gazdasági visszaesés miatt - félmilliárd forintot kell fordítani.

Az önkormányzat 4,6 milliárd forintot fordít idén fejlesztésekre, a tervek szerint jelentős beruházások valósulnak meg uniós támogatással, valamint a Modern városok program keretében.

A polgármester azt mondta, a bevételek között számolnak - más megyei jogú városokhoz hasonlóan - 1,38 milliárd forint állami támogatással és 600 millió forinttal a kieső helyiadó-bevételek kompenzálására. Ha ezt az önkormányzat nem kapja meg, nemcsak fejlesztések maradnak el, hanem működési problémák is lehetnek Hódmezővásárhelyen - tette hozzá.

Márki-Zay Péter közölte, levélben kérik a helyi kis- és közepes vállalkozásokat, hogy ne éljenek a kormány által nekik biztosított 50 százalékos iparűzésiadó-kedvezménnyel.

Benkő Zsolt (Fidesz-KDNP) képviselő kifogásolta, hogy számos fölösleges kiadást tartalmaz a költségvetés, példaként említve, hogy a polgármesteri hivatal 20 ezer hűtőmágnest készíttetne az önkormányzati képviselők elérhetőségeivel. A politikus helytelenítette, hogy a költségvetésben anélkül számolnak csaknem kétmilliárd forint állami többlettámogatással, hogy arról kormányzati döntés született volna, de maga is szorgalmazta, hogy Hódmezővásárhely kapjon 1,38 milliárd forint támogatást.

Napirend előtt Benkő Zsolt elmondta, frakciótársaival a kormányhoz fordultak annak érdekében, hogy az állam valósítsa meg az önkormányzat helyett a helyi szennyvíztisztító korszerűsítését annak érdekében, hogy az eleget tudjon tenni a környezetvédelmi előírásoknak, és ne kerüljön a határértékeket meghaladó szennyezés az élővizekbe.
(MTI)

Címkék

Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!