Több mint 100 millió forintból bővítette termelési kapacitását a szegedi Pharmacoidea Kft.

Belföld, 2024.02.13

Uniós támogatással, több mint 143 millió forintos beruházással bővítették a gyógyszerfejlesztéshez kapcsolódó biotechnológiai kutatások mellett innovatív étrend-kiegészítőket gyártó szegedi Pharmacoidea Kft. termelési kapacitását - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint a fejlesztések költségeiből 69,25 millió forintot fedezett uniós és hazai költségvetési támogatás.

A vállalkozás egyik tevékenységi köre tudományosan és klinikailag igazolt hatású, magas hozzáadott értékű funkcionális élelmiszerek fejlesztése és előállítása. A projekt részeként korszerűsítették a cég Szeged-Tápén található telephelyét, valamint a termelési folyamatokat hatékonyabbá tevő berendezéseket vásároltak. Automata címkéző-, illetve kupakozógépet, talpas tasakos automata portöltő gépet, automata apró tasakoló gépet, őrlő- és granuláló gépet állítottak üzembe.

A cég biotechnológiai termékportfóliójának bővítéséhez, valamint a minőségbiztosításhoz alapvetően elengedhetetlen laborberendezéseket is beszerzett. Az áramlási citométerrel lehetővé vált az élő sejtekkel végzett vizsgálatokhoz szükséges sejtek morfológiai és fluoreszcens elven történő szétválasztása, a sejtes mikroszkóppal pedig a kísérletek minőség-ellenőrzése. A nagy teljesítményű folyadékkromatográf mind a funkcionális élelmiszerek, étrend-kiegészítők, mind a gyógyszeralapanyagnak számító fehérjereagensek minőségbiztosításához elengedhetetlen. A beszerzett szén-dioxid-inkubátor és az ahhoz illeszkedő rázó és a kezelő, a termék és környezet biztonságát egyaránt garantáló fülke a sejtkultúrák nagyobb mennyiségben történő előállításához, az autokláv pedig a laboreszközök sterilizálásához elengedhetetlen - közölték.

A fejlesztés lehetővé teszi a cég által előállított reagensek mennyiségének növelését és a külföldi forgalmazáshoz szükséges minőségbiztosítást.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar magántulajdonban lévő, 2006-ban létrehozott, 15 alkalmazottat foglalkoztató Pharmacoidea Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2022-ben 288 millió forint volt, ami 5 százalékkal haladta meg a 2021-est. A vállalkozás adózott eredménye 2021-ben 75 millió, 2022-ben 22 millió forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!