Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkját

Belföld, 2022.09.29

Rehabilitációs roboteszközökkel, alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezéssel, valamint különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezésekkel bővült a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkja. A beruházás több mint egymilliárd forintból valósult meg.

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkját A berendezések csütörtöki átadásán Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy az 1,3 milliárd forintos fejlesztés eredményeképpen olyan berendezéseket adnak át, amelyek még Magyarországon nem voltak.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a legkorszerűbb digitális technológiát a gyermekgyógyítás szolgálatába állítsák, hiszen "mindenki azt szeretné, hogy a gyereke gyorsan meggyógyulna".

Ha családbarát országot építünk, akkor annak az egyik legfontosabb része a gyermekek egészségügyi ellátásának fejlesztése, a csúcstechnológia meghonosítása - hangsúlyozta Rétvári Bence.

Közölte, a fejlesztés megvalósulásához európai uniós forrásokat is felhasználtak. "Magyarország az elmúlt években ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre költötte az uniós forrásait" - mondta Rétvári Bence.

Hangsúlyozta, sok tervük van még a jövőre nézve, hogy a magyar egészségügyben csúcstechnológiát használhassanak, és éppen "ezért érthetetlen számunkra, hogy különböző indokokra hivatkozva miért nem tudja Magyarország folytatni az ilyen programjait, miért nem engedik, hogy hozzájussunk a forrásokhoz".

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója elmondta, három eszközcsoportot szereztek be: az egyikbe tartoznak a mozgásszervi rehabilitációt segítő roboteszközök, a másikba a háromdimenziós felvételek készítésére alkalmas alacsony röntgensugárzású radiológiai berendezés. A harmadik csoportot a különféle új fül-orr-gégészeti műtéti technikák alkalmazását lehetővé tevő berendezések alkotják.

Mint az átadáson elhangzott, az új radiológiai egység a hagyományos berendezésekhez képest nagyon alacsony sugárdózissal dolgozik, a normál felvételhez képest a sugárdózis a nyolcada vagy akár a tizede is lehet. A berendezéssel akár az teljes testről tud felvételeket készíteni.
(MTI)

Galériánk

Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkját Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkját Több mint egymilliárd forintból fejlesztették a Heim Pál Gyermekgyógyászati Intézet eszközparkját
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!