Trócsányi: a közigazgatási bíráskodás témaköre a jogállamisághoz kapcsolódik

Belföld, 2017.06.02

A közigazgatási bíráskodás témaköre a jogállamisághoz kapcsolódik - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter pénteken a XIV. Debreceni Doktorandusz Konferencia megnyitóján tartott előadásában, hangsúlyozva: a közigazgatás feletti teljes bírói kontroll jogállamisági kérdés.

Trócsányi László elmondta, hogy az Országgyűlés azzal, hogy elfogadta az önálló közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt, komoly lépést tett az önálló közigazgatási bíráskodás megteremtésének irányába.

A miniszter az előadásában bemutatta a közigazgatási bíráskodás elméleti alapjait, magyarországi történetét, és az új közigazgatási perrend legfontosabb elemeit.

"A közigazgatási bírósághoz forduló személy nem csak saját, hanem a köz érdekét és a jogrend integritását is védi" - jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy a jogállam legfontosabb alapköve a közigazgatás feletti bírói kontroll.

Mint mondta, nem véletlen, hogy a kommunista időszak 1949-ben felszámolta a Legfelsőbb Közigazgatási Bíróságot, annak vezetőit internálták, bebörtönözték vagy szakmailag ellehetetlenítették.

A rendszerváltozásig a közigazgatás feletti bírói kontroll marginális volt, a most elfogadott közigazgatási perrendtartásról szóló törvény új alapokra helyezi a közigazgatási bíráskodást, az új törvény a jog uralmát biztosítja a közigazgatás felett - fejtette ki Trócsányi László.

Trócsányi László a 2018. január elsejével hatályba lépő közigazgatási perrendtartásból történelmi jelentőségűnek mondta az úgynevezett generál klauzulát, amely rögzíti, hogy "a közigazgatás valamennyi joghatást kiváltó cselekvése bíróság előtt megtámadható".

"A közigazgatás széles körű, szerteágazó terület (...), ezért professzionális bírói rendszerre van szükség" - indokolta a miniszter, hogy a megyei szint mellett az összetettebb ügyek elbírálására "regionális közigazgatási bírósági struktúra kialakítására került sor".

Ehhez kapcsolódóan az igazságügyi miniszter az előadást követően az MTI-nek kiemelte: az elfogadott közigazgatási perrendtartás az első lépés abban, hogy a közigazgatási bíráskodást újrapozícionálják, s bízik benne, hogy "a következő időszakban is a napirenden lesz, és a szervezeti önállóság is meg fog valósulni".

A debreceni doktorandusz konferencián három egyetem - a debreceni, a szegedi és a miskolci - 60 doktorandusz hallgatója mutatja be kutatási eredményeit hat szekcióban - jelezte a megnyitón Szabadfalvi József egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Marton Géza állam- és jogtudományi doktori iskola vezetője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!