Új ruhába öltözött az északvárosi fiókkönyvtár

Belföld, 2021.06.02

Rövid időn belül a Somogyi-könyvtár harmadik fiókkönyvtára újult meg, melyet kedden délután adtak át az olvasóknak.

A járvány miatt csúszott az átadás, de márciusban az épület előtt lévő könyvtárponton már kölcsönözhettek az északvárosiak. Az egész országban itt van a legtöbb fiókkönyvtár, így mondhatjuk, hogy Szeged a könyvtárak városa – mondta Sikaláné Sánta Ildikó a megnyitó ünnepségen. A Somogyi- könyvtár igazgatója hozzátette, hogy a Stefánián működő fiókkönyvtár-klub mellett a közelmúltban adták át a felújított rókusi tagintézményt is.

A Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtárát az elmúlt hónapokban önkormányzati céltámogatásból újították fel. A könyvtár az elmúlt évtizedekben kinőtte szűkös, tagolt tereit, ezért falakat bontottak és helyeztek át. A vizesblokk átalakításával és a raktár áthelyezésével hasznos, olvasók által látogatható négyzetmétereket nyertek. Kicserélték a nyílászárókat és a villanyvezetékeket, korszerűsítették a világítást, új álmennyezet és padlóburkolat teszi otthonossá a könyvtár tereit. A rendelkezésre álló tizenkétmillió forintból modern lakótelepi könyvtárrá változott a közel negyven éves, főként helybéli olvasókat szolgáló Északvárosi Fiókkönyvtár.

Az önkormányzati támogatás mellett a Somogyi-könyvtár sikeres pályázatot adott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz a bútorzat teljes cseréjére. A pályázati forrásból modern könyvespolcokat, kölcsönzőasztalt, gyermekbútorokat, székeket, asztalokat, és gyerekszőnyeget vásároltak közel négymillió forintért.

Szeged Északi városrészében 1982. január 3-án nyílt meg az Északvárosi Fiókkönyvtár, a Gáspár Zoltán utca 6. szám alatt, egy tízemeletes panelház – eredetileg garázsoknak tervezett – alsó szintjében. Napjainkig a városrész egyetlen közművelődési és kulturális intézménye. A látogatók által használható alapterülete 143 m2.

Az Északvárosi Fiókkönyvtár fontos kulturális és közösségépítő szerepet tölt be a városrész életében. Több mint 1300 regisztrált olvasó veszi igénybe rendszeresen a könyvtár szolgáltatásait. Évente közel 1,8 millió forintértékben vásárolnak új könyveket, így a jelenleg közel 16 ezer kötetes könyvtári állomány folyamatosan frissül és megújul. Minden korosztály számára ajánlanak szórakozási és tanulási lehetőséget, a babáktól a nyugdíjas korosztályig. A fiókkönyvtár évente közel 120 rendezvénnyel járul hozzá a környék lakóinak szabadidős tevékenységéhez. A közeli óvodákkal, iskolákkal kialakított kiváló együttműködésnek köszönhetően sok kisgyermek ismerkedik csoportos látogatások alkalmával a könyvtár és a könyvek világával.

Szabó Sándor országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a járvány miatt lelassult az életünk, de a kulturális intézmények újranyitásával ismét felpezsdülhet minden a városban. Tóth Károly, északváros önkormányzati képviselője pedig ennek megerősítéseként elmondta, hogy most zajlik a fiókkönyvtárban az Újranyitás Hete programsorozat, július elején pedig hatodik alkalommal rendezik meg itt a nyári olvasótábort az általános iskolások részére.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!