Új tagokat választottak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába

Belföld, 2023.04.18

Új tagokat választottak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumába Lázár János és Nagy István miniszterek helyett - közölte a felsőoktatási intézmény kedden az MTI-vel.

Az alapítvány kuratóriuma és felügyelőbizottsága hétfői együttes ülésén választották meg az új kuratóriumi tagokat, Éder Tamást és Potori Norbertet.

Ismertették: Éder Tamás 2001 és 2002 között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. 2002 után a magánszektorban dolgozott, meghatározó magyar élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalatok vezető tisztségviselője (Pick Szeged, Sole-Mizo, Dalmand Zrt.). 2007 és 2019 között az Európai Húsfeldolgozók Szakmai Érdekképviseletének az alelnöke volt, jelenleg is tagja. 2013 óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnökeként sok ezer vidéki kisgazdálkodó érdekképviseletében vesz részt.

Potori Norbert 2000 óta munkatársa, 2011 óta kutatási igazgatója az Agrárközgazdasági Intézetnek. A Magyar Tudományos Akadémia agrárközgazdasági bizottságának választott tagja. Szakterülete az EU-s és magyar agrárpolitika.

A kuratórium elnöke Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Tagjai: Horn Péter, aki - mint írták - jártas az akadémiai vezetés, az állattenyésztési szakmai, valamint az oktatásszervezési területeken; továbbá Bedő Zoltán, aki a növénytermesztés mellett a tudományos és alkalmazott kutatói területek közismert szakértője.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány legfontosabb feladata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem fenntartói feladatainak ellátása. Az alapítvány kuratóriumi tagjainak szakmai és vezetői tapasztalata a fenntartott egyetem tudományos profilját, illetve a fenntartással összefüggő feladatokat támogatja - tudatták a közleményben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még egy február eleji Kormányinfón közölte: az egyetemi vagyonkezelő közalapítványokban nem maradnak politikusok, ezzel teljesít Magyarország egy uniós feltételt, hogy hozzáférhessen a helyreállítási alap forrásaihoz. Hozzátette, ez vonatkozik az államtitkárokra, helyettes államtitkárokra, közigazgatási államtitkárokra, miniszteri biztosokra, kormánybiztosokra is.

Ha kell, a kormány azon is kész módosítani, hogy a kuratóriumi tagok megbízatása ne élethosszig, hanem meghatározott ideig tartson - közölte akkor a tárcavezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!