Újabb 5 évre kapott megbízatást Dr. Fendler Judit kancellár

Belföld, 2022.05.09

2022. augusztus 1-jétől újabb öt évig látja el az SZTE kancellári teendőit Dr. Fendler Judit. Kinevezését a 2022. május 2-i Szenátusi ülésen Prof. Dr. Szabó Gábortól, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnökétől vette át.

Dr. Fendler Judit
Dr. Fendler Judit 2016 augusztusa óta irányítja kancellárként a Szegedi Tudományegyetemet. A kancellár az elmúlt hat évben jelentős változtatásokat vitt végbe az Egyetem működtetése terén, a funkcionális, támogató területek hatékonyságát, valamint a gazdálkodás átláthatóságát is növelte. Az Egyetem ezeknek köszönhetően zökkenőmentesen tudott átállni a modellváltás követelte versenynek, megfelelve a teljesítmény-elvárásoknak.

A fejlesztések prioritásaként az oktatás mellett a kutatást, az egészségügyi ellátást, valamint a társadalmi szerepvállalást is magába foglaló harmadik missziós tevékenységet jelölte ki a kancellár. „Véleményem szerint a Szegedi Tudományegyetem jelenleg is az ország egyik legkiválóbb felsőoktatási intézménye, ahhoz pedig, hogy pozíciónkat tovább erősítsük a nemzetközi szférában is, folytatni kell a már Klebelsberg Kunó által megkezdett egyetemi építkezéseket és fejlesztéseket” – fogalmazott Dr. Fendler Judit, aki kiemelte: az egyetemi saját forrásokból, kormányzati és uniós támogatásból megvalósult több tíz milliárdos fejlesztések közül az egyik legnagyobb beruházási terv a Kardiovaszkuláris Kiválósági Központ létrehozása, amely a gyógyítás, az oktatás és a kutatás színtere is lesz egyben. Elmondta: hamarosan befejeződik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának felújítása. Az ELI-ALPS köré megálmodott Science Park fejlesztése pedig az év elején fontos mérföldkőhöz érkezett, megtörtént az Inkubátorház átadása. Ezen kívül megújult a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Koraszülött Intenzív Osztály, az év elején pedig befogadta az első vérmintákat az SZTE Biobank. Folyamatban van többek között az Északi Klinikaparkban a volt Sebészeti Klinika teljes átalakítása és felújítása. Itt valósul meg a régóta hiányzó Egészségügyi Képzési Tömb is, valamint zajlik a Tisza-parton a Gyermekpszichiátria kialakítása és az Infektológiai Klinika építése. A gyermek sürgősségi ellátás is teljesen átalakul, hamarosan ott is kezdődik
az építkezés. Külön öröm, hogy az RRF források egyik első fejlesztése a Fogorvostudományi Kar új épülete lesz, ez az építkezés júliusban indulhat. Soha ennyi toronydaru nem magasodott még Szeged városa fölé, mint az utóbbi években.

Az országban elsőként a Szegedi Tudományegyetemen jött létre egy olyan Interdiszciplináris Kiválósági Központ, amely a tudományterületeken átívelő szervezeti egységként növeli az Egyetem tevékenységeinek hatékonyságát, a meglévő szinergiák kihasználását.
Az elmúlt évek során az SZTE feladatrendszere nagymértékben kibővült, az Egyetem a régió központi motorjaként funkcionál. A Szegedi Tudományegyetem történetének legnagyobb jelentőségű fenntartóváltásának előkészítését és megvalósítását Dr. Fendler Judit irányításával sikeresen valósította meg az intézmény. „A Szegedi Tudományegyetem kancellári megbízatását eddigi szakmai pályafutásom csúcsának tekintem, hiszen munkámmal Magyarország egyik legkiemelkedőbb oktató, kutató és gyógyító intézményét szolgálhatom” - hangsúlyozta Dr. Fendler Judit, aki szerint az egész magyar felsőoktatás és az ország számára egyaránt fontos, hogy a szegedi egyetem megvalósíthassa azokat a szakmai fejlesztési terveit, melyek révén egyre előkelőbb helyre emelkedhet a világ egyetemeinek rangsorában. Kancellárként mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdasági és társadalmi fejlődés igényeinek megfelelően változhasson az oktatás. Célja annak elősegítése, hogy az SZTE-n kiemelkedő tudományos eredmények szülessenek mind az alap-, mind pedig az alkalmazott kutatások területén és, hogy az iparral és más külső szereplőkkel való együttműködés révén nőjön az egyetem saját bevétel-termelő képessége. Egészségügyi közgazdászként kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy Szegeden és az egész régióban megvalósuljon a XXI. század igényeinek megfelelő betegellátás, és hogy nőjön az egyetem szakember-vonzási és megtartási képessége.
(Webrádió)

Címkék

Dr. Fendler Judit Kancellár
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!