Újrahasznosított tollból készülő termékek gyártására dolgozott ki eljárást a Naturtex Kft. az SZTE kutatóival

Belföld, 2024.02.01

Újrahasznosított tollból készülő, tartós higiéniás szintet biztosító termékek gyártására dolgozott ki eljárást a Naturtex Kft. a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóival - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint a lakástextilek piacának egyik meghatározó szegmense az új, első osztályú tollból, tollpehelyből készülő párnák és paplanok piaca. A termékek népszerűségének egyik oka az, hogy míg a poliészter alapanyaggal készített párnák és paplanok átlagos használati ideje két év, addig a toll alapú termékeké lényegesen hosszabb, négy-öt év.

A toll - a használat jellegétől függően - több alkalommal újrahasznosítható alapanyag. Számos szálloda- és bútoráruházlánc célul tűzte ki, hogy a fenntarthatóság jegyében a felhasznált, illetve forgalmazott termékeik egyre nagyobb hányada újrahasznosított alapanyagból készüljön.

Az újrahasznosítás megköveteli a tisztítási folyamat optimalizálását a hosszabb élettartam és tartósabb használat érdekében, másrészt lehetővé teszi olyan módosítások elvégzését a tollak és pelyhek felületén, amelyekre népegészségügyi okok miatt nagy az igény.

A Naturtex Kft. az SZTE kutatóival együttműködve olyan új bevonatot fejlesztett ki, amely képes tartósan rögzülni a toll, tollpehely és a textilbevonat felületén, miközben ellenőrzött antiallergén és antimikrobiális hatása révén távol tartja az atkákat, illetve gátolja a nem kívánatos mikroorganizmusok szaporodását.

A szakemberek a használt tollak és pelyhek gyártásra történő előkészítéséhez - válogatás, osztályozás, textilvágás - kapcsolódó automatizálási feladatokat egy komplex gyártósorral oldják meg.

A fejlesztés eredményeként a Naturtex Kft. képessé vált arra, hogy a nemzetközi szinten összegyűjtött, eltérő szennyezettségű alapanyagokból saját technológiával standard ipari körülmények között gyártsa új termékeit a nemzetközi vásárlóközönség részére.

A négyéves projekt csaknem 930 millió forintos költségéből több mint 580 millió forint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása.

Az idén 35 éves Naturtex Kft. 2006-ban került teljes egészében magyar tulajdonba. A kétszáz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás fő tevékenységi köre a tollal vagy pehellyel, valamint gyapjúval és egyéb természetes és szintetikus szállal töltött termékek gyártása, illetve egyéb lakástextilek forgalmazása. A vállalkozás két termelőüzemében évente mintegy 2,3 millió készterméket állít elő.

A Naturtex Kft. részesedése mintegy 35 százalékos a magyar ágyneműpiacon. A vállalkozás az ország területén számos viszonteladóval rendelkezik, termékei ezen kívül megtalálhatók az országos hipermarket-láncok üzleteiben, valamint évek óta webáruházat is üzemeltet.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben meghaladta a 11,256 milliárd, 2022-ben a 9 milliárd forintot. A forgalom csaknem kétharmada exportból származik, a cég termékeit a világ hatvan országába szállítják. A vállalkozás adózás utáni eredménye 2021-ben 1,052 milliárd, 2022-ben 1,343 milliárd forint volt.
(MTI)

Címkék

Naturtex Kft. SZTE Szegedi Tudományegyetem
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!