Újraindul az agrár-mérnöktanári képzés Mezőtúron

Belföld, 2016.01.26

Agrár-mérnöktanári 4 féléves mesterképzést indít Mezőtúron szeptembertől a Szeged-Csanádi egyházmegyéhez tartozó Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke kedden sajtótájékoztatón, Szolnokon.

Berec Zsolt Miklós elmondta: nem lehet megkérdőjelezni azt az értéket, amelyet a mezőtúri főiskola korábban képviselt és azt a fundamentumot, amelyet az agrárképzésben a főiskola létrehozott.

Hozzátette: bízik abban, hogy a mezőtúri agrárképzés a korábbinál is magasabb színvonalon, még jobb szakembereket képez.

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora az eseményen elmondta: a mezőtúri agrároktatás 70. évfordulóján fordulóponthoz érkezett a mezőtúri fejlesztés. Hozzátette, az agrár-mérnöktanár mesterszakon olyan szakembereket szeretnének képezni, akik képesek a pedagógiai tervezési, fejlesztési és kutatási feladatokra, aktív részesei lehetnek a vidékfejlesztésnek. Kiemelte: meg kell erősíteni a felsőoktatást, mert hiányoznak a jó szakemberek az agráriumból.

Az eseményen Fórizs Zoltán, a Gál Ferenc Főiskola rektori főtanácsadója, konzorciumi ügyvivő beszélt a Regionális Duális Képző és Technológiai Kutató-fejlesztő Központ Konzorcium létrehozásáról. A kiosztott tájékoztató szerint a konzorcium a térség gép-, jármű-, építőanyag gyártásához, illetve kreatív iparához kapcsolódó duális képző, technológiai kutató-fejlesztő és innovációs központot hoz létre. A konzorciumot 15-200 embert foglalkoztató gazdasági szereplők alkotják. A 42 konzorciumi tag összesen csaknem 2000 szakképzési igényt nevesített gazdasági feladatai ellátásához.

Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke többek között arról beszélt, hogy a megyéből elvándoroltak 33 százaléka diplomás. A migráció megállítását többek között a képzésbe bevontak számának növelésével, a felnőttképzés erősítésével lehet elérni - mondta. Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere (Fidesz-KDNP) ezzel kapcsolatban szólt arról, hogy az újrainduló felsőoktatási képzés a régió népességmegtartó erejét is képes növelni. Kitért arra, hogy az önkormányzat és a Gál Ferenc Főiskola Mezőtúr 2020 Campus néven nemzetközi konferenciát szervez április 28-29-én, ahol a mezőtúri szakképzésen kívül a magyar vidék és az agrárium fejlődéséről is szó lesz.

Az agrár-mérnöktanári képzésre a felvi.hu oldalon lehet jelentkezni február 1-től 15-ig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!