Választás 2018 - Az NVB felülvizsgálta és pontosította egyes korábbi iránymutatásait

Választás 2018, 2018.01.30

Felülvizsgálta és a jogszabályi változásoknak megfelelően pontosította több 2014-es iránymutatását a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

A bizottság a Nemzeti Választási Iroda (NVI) jelzése alapján, jogszabályváltozások miatt vizsgálta felül hat iránymutatását.

Az ajánlóívekről és az ajánlás folyamatáról szóló 1/2014. iránymutatásba a választási eljárási törvény változtatása nyomán belevették, hogy a jelöltek bejelentésére nyitva álló határidő másnapján is le lehet adni az ajánlásokat nem tartalmazó ajánlóíveket, az ekkor leadott ívek után nem lehet bírságot kiszabni. A jogszabályok változása nyomán módosították a jelöltek bejelentésére nyitva álló határnapot az iránymutatásban, továbbá a főpolgármester-jelöltté váláshoz és a megyei listaállításhoz szükséges ajánlások számát is.

További öt iránymutatás esetében a rendelkező rész változatlanul hagyása mellett pontosították az indoklásokat, a jelölő szervezetek névváltozásáról szóló 4/2014. iránymutatásban ezért már az új Polgári törvénykönyvre hivatkoznak.

Az ajánlások ellenőrzésének egyes kérdéseiről szóló 5/2014. iránymutatásból kivették - mivel a vonatkozó miniszteri rendeletből is kikerült - az irányítószám megadására vonatkozó előírást.

A levélben szavazás szavazólapjának és azonosító nyilatkozatának a külképviseleten való leadásáról szóló 6/2014. iránymutatásban felsorolt helyszínek kiegészültek a kijevi nagykövetséggel és a lendvai főkonzulátussal, az áprilisi voksoláson ugyanis már itt is le lehet adni a szavazási iratcsomagokat.

A levélben szavazás rontott vagy sérült szavazólapjának kicseréléséről szóló 7/2014. iránymutatás indoklásában is technikai módosítás történt, megváltozott a hivatkozott miniszteri rendelet száma.

A szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos átjelentkezési kérelmek intézésére vonatkozó egyes kérdésekről szóló 10/2014. iránymutatásba a jogszabály változása nyomán belekerült, hogy a kérelmeket elektronikus azonosítást követően elektronikusan a lakcím szerinti választási irodánál lehet benyújtani, a választási iroda határozatában pedig meg kell jelölni a törlés, elutasítás okát. Emellett törölték az indoklásból a 2014-es parlamenti választás határnapjaira történő utalásokat.

A relatív területi kampánytilalom szabályainak értelmezéséről szóló 11/2014. iránymutatást azért kellett módosítani, mert tartalmazta a 2014-es országgyűlési választás időpontját, a módosítás nyomán általánosan a szavazás napját határozták meg értelmezési tartományként.

Az NVB egyhangú szavazással döntött az iránymutatások módosításáról, a módosításokat átvezeti az iránymutatásokon, amelyek így megtartják eredeti számukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!