Varga Endre traumatológus kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját

Belföld, 2024.02.14

Varga Endre traumatológusprofesszor kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját - tájékoztatta a civil szervezet szerdán az MTI-t.

Szegedért Alapítvány A közlemény szerint a 35 éve létrejött alapítvány célja, hogy elismerjék a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, Szeged rangját növelő embereket, emellett támogassák a város életét gazdagító értékes kezdeményezéseket, eseményeket.

A szervezet fődíját, valamint tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári díjait 1989 óta 136 személyiség kapta meg.

A kuratórium döntése alapján az alapítvány fődíját idén Varga Endre traumatológus veheti át, aki az egyetem elvégzése óta a szegedi traumatológiai klinikán dolgozik, és azt csaknem egy évtizedig irányította is. Munkája nyomán a klinika a csontegyesítő műtéti technikákat tanító nemzetközileg elismert központtá vált. Az ő kezdeményezésének köszönhető, hogy az életveszélyes állapotban lévő sérültek ellátási prioritását leíró ATLS-protokollt (advanced trauma life support) Magyarországon is elsajátíthatják és alkalmazzák, ezzel jóval eredményesebb a sürgősségi ellátás.

A professzor kezdeményezésére került ki életmentő defibrillátor a város több pontjára.

A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Tamás Gábor biológusprofesszor, a művészeti kuratórium Gregor József-díját Németh György fotóművész, a társadalmi-állampolgári kuratórium Debreczeni Pál-díját Szűcsné Kolonics Erika közművelődési szakember kapja.

Az alapítványhoz idén a korábbinál is több pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek, illetve publikációk létrejöttének támogatására. A három szakmai kuratórium ezúttal magasabb összegről, másfél-másfél millió forint odaítéléséről döntött.

A Szegedért Alapítvány idei díjátadó gáláját a hagyományokat követve, az 1879-es szegedi nagy árvíz évfordulójához kötődően március 9-én tartják a Szegedi Nemzeti Színházban.
(MTI)

Címkék

Varga Endre Szegedért Alapítvány
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!