Vasárnapi pihenőnap - Az MSZP-s NVB-delegált szerint nem adhatta át az NVI-s biztonsági kamera felvételeit Nyakónak

Belföld, 2016.03.23

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) MSZP által delegált tagja szerint ő nem adhatta át Nyakó István szocialista politikusnak a Nemzeti Választási Iroda (NVI) biztonsági kamerájának a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezések körüli vitában fontosnak tartott felvételeit.

Litresits András szerdán az NVB és az NVI elnökeihez írt nyílt levelet erről, amelyet eljuttatott az MTI-hez is.

Előzőleg Pálffy Ilona NVI-elnök és Patyi András NVB-elnök Nyakó István korábbi levélére adott válaszaikban arra is hivatkoztak, hogy a február 23-án a külső kamera által rögzített felvételeket március 2-án átadták Litresitsnek. Nyakó István korábban azt firtatta: miért csak március 17-én, a jogorvoslati határidő lejárta után kaphatta meg a külső kamerák felvételét, amelyeket így nem tudott csatolni felülvizsgálati kérelméhez.

Litresits András ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem teljes és nem valamennyi külső és belső kamerafelvételeket tartalmazó CD-t kapott az NVI-től. Jelezte, csak Nyakó Istvánnak volt joga arra, hogy az NVB népszavazási kérdés hitelesítését megtagadó határozata ellen jogorvoslattal éljen a Kúrián, egyúttal értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ha Pálffy Ilonának a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének állásfoglalását kellett kérnie a felvételeken lévő személyes adatokra, illetve képmásokra tekintettel, akkor - utólag - miért feltételezik róla, hogy a március 2-án átvett CD-t olyan személynek átadja, aki nem tagja az NVB-nek.

Felidézte: a február 26-ai ülésen bár Pálffy Ilona jelen volt, nem tett említést az előző nap hajnalban történt eseményekről. A következő ülésen, február 29-én a vasárnapi boltzárral kapcsolatban benyújtott népszavazási kérdések elbírálásakor - az ülésről készült jegyzőkönyv szerint - Pálffy Ilona két rövid videofilmet javasolt megtekintésre, de egyik sem a hajnali eseményeket mutatta be, és az NVI elnöke ekkor sem tett említést a február 23-ai hajnali, reggeli eseményekről.

Az NVB-delegált közölte: Nyakó István az ülésen jelezte, hogy nem mutatták be a hajnali felvételeket, és ő maga is kifejezetten kérte a felvételek bemutatását, azonban az NVB többsége leszavazta a külső felvételek megtekintését. Ezután kapta meg, március 2-án a felvételek egy részét. Mint írta, "a bizonyító erejű felvételek eltussolása után" Patyi András és az NVB többsége úgy döntött, a Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezést benyújtó magánszemély, Erdősi Lászlóné kísérője "nem használta ki" a helyzetet.

Felidézte: a Kúria októberben úgy döntött, nincs helye meghatalmazásnak a népszavazási kezdeményezések benyújtása során. Ő maga a Kúria ezen döntésére figyelemmel jutott arra a döntésre, hogy a március 2-án átvett CD-t nem adja át senkinek, így Nyakó Istvánnak sem. Emellett azt akarta, hogy személyét "ne tudják újra indokolatlanul és méltatlanul előtérbe helyezni". Megjegyezte: Nyakó István egyébként nem is kérte el tőle a felvételeket.

Litresits András kitért a népszavazási törvény módosítására vonatkozó javaslatokra is, amelyeket kedden juttatott el az NVB elnöke a kormánynak.

Az NVI és az NVB szakmai egyeztetést tartott a témában, de Patyi András olyan javaslatot küldött a kormánynak, amelyről az NVB nyilvános ülésen nem tárgyalt, nem szavazott, vagyis a miniszterelnöki felkérés ellenére a pártok delegáltjainak észrevételei még különvéleményben sem fognak megjelenni a kormány előtt - sorolta kifogásait az MSZP-s delegált.

Jelezte: a végleges javaslatból kimaradt például az, hogy az országgyűlési frakciók által kezdeményezett népszavazások esetében se kelljen aláírást gyűjteni, hasonlóan a kormány vagy a köztársasági elnök kezdeményezéséhez, mivel rendelkeznek a kezdeményezéshez szükséges választópolgári támogatottsággal.

Nyílt levelében Litresits András azt is felvetette, hogy ha a beadványokat munkanapon 8 órától lehet leadni, akkor február 23-án miért nyitották ki már reggel 7 órakor az iroda főbejáratát Erdősiné és "a kopaszok" számára. A delegált megjegyezte azt is: már március 11-én javasolta, hogy az NVB tegyen feljelentést a február 23-ai eseményekkel kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy a Kúria is megállapította, hogy akadályozták Nyakó Istvánt a beadványa érkeztetésében, egyelőre azonban Patyi András nem hívott össze ülést, hogy dönthessenek a feljelentésről.

Február 23-án délelőtt tömegjelenet volt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai épületénél, többen vártak ugyanis arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, hogy a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként egy magánszemély, Erdősi Lászlóné tudta leadni, néhány másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust; a szocialisták szerint mindez úgy fordulhatott elő, hogy több "kopasz férfi" akadályozta politikusukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!