Vasárnapi pihenőnap - Az MSZP az NVI külső kamerája által készített felvétel sorsát firtatja

Belföld, 2016.03.21

Nyakó István MSZP-s politikus hétfőn levélben fordult az NVB és az NVI elnökéhez, hogy "miért titkolták el" a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elől a Nemzeti Választási Iroda (NVI) külső kamerája által február 23-án készített felvételeket, amelyek szerinte bizonyítják, hogy akarategység volt Erdősi Lászlóné és "a kopaszok" között.

Az NVI Alkotmány utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón Nyakó István jelezte: a múlt héten a médiában nyilvánosságra kerültek az NVI kamerája által február 23-án hajnalban készített felvételek, amelyek "kétséget kizáróan bizonyítják", hogy Erdősi Lászlóné és "a kopaszok" között akarategység volt annak megakadályozásában, hogy ő adhassa le elsőként a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdését.

Mint mondta, a felvételek alapján egyértelmű, hogy egyetlen érvényes népszavazási kérdés van, ez pedig az MSZP-é, amit ő nyújtott be.

Felidézte: a Kúria március 3-án már döntött egy jogorvoslati kérelem ügyében, ott megállapították, hogy bűncselekmény történt az NVI épületében, de a Kúria a belső kamerák felvételei alapján nem tudta kimondani, hogy akarategység lett volna a csoport tagjai és Erdősiné között.

Hozzátette: a Kúria ebben az eljárásban nem vizsgálhatta a felvételeket, amiket a múlt hét végén "az egész ország láthatott", mert bár ő és Litresits András, az MSZP NVB-be delegált tagja többször is javaslatot tett a hajnali felvétel megtekintésére, azt nem vetítették le.

Nyakó István elmondta: ő ugyan március 2-án kérte a felvételeket, mégis csak március 17-én kapta meg, egy nappal azután, hogy lejárt a népszavazási kérdése elutasítása ügyében a Kúriához benyújtandó jogorvoslati kérelem határideje. Ez pedig azt jelenti, hogy a Kúria ezúttal sem láthatja a bizonyító erejű felvételeket, legalábbis nem hivatalosan - jegyezte meg.

A politikus ezért levélben fordult az NVB és az NVI elnökéhez, ebben azt írja: Pálffy Ilona "a bizonyítékok eltitkolásával", Patyi András pedig azzal, hogy nem tette lehetővé a felvételek megtekintését a bizottság ülésén, alapvetően befolyásolta, befolyásolja a Kúria döntését is a felülvizsgálati kérelméről.

Nyakó István választ vár a két elnöktől arra, hogy ha a felvételek birtokában tudták, hogy mi történt az NVI épülete előtt, miért titkolták el azt, tettek-e rendőrségi feljelentést a felvételek nyilvánosságra kerülése után és hogyan kívánják helyreállítani a jogszerű állapotot, azt, hogy "a jogsértő körülmények között benyújtott" népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltzárról elutasítsák, az ő kezdeményezését pedig hitelesítsék.

Ezenkívül a politikus azt is tudni szeretné Pálffy Ilonától, miért csak a fellebbezési határidő után kaphatta meg a bizonyítékokat, amelyeket így nem tudott csatolni kérelméhez. Arra is kíváncsi, hogy az NVI elnöke "a fekete kedden" és az azóta eltelt időben legjobb szakmai tudása alapján, vagy utasításra döntött.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!