Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak át Budapesten

Belföld, 2021.10.14

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete csütörtökön Budapesten.

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak át Budapesten Pintér Sándor azt mondta, hogy a Világ Igaza kitüntetettjei magasra helyezték a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, hiszen saját életük kockáztatásával mentettek meg másokat a második világháborúban.

Vállalták, hogy ha missziójuk elbukik, ők is üldözöttekké válnak. A megmentettek a Világa Igaza kitüntetéssel emlékeznek és fejezik ki köszönetüket - közölte.

A Világ Igaza kitüntetés azt üzeni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az a világot menti meg - mondta a miniszter, hangsúlyozva: embereket származási vagy vallási okokból nem lehet kirekeszteni, meggyalázni.

Jákov Hadasz-Handelszman közölte: az emberek kötelessége, hogy folyamatosan emlékezzenek a holokauszt kegyetlenségeire.

Az 1963-ban alapított Világ Igaza elismerés célja, hogy tisztelettel és hálával adózzon azon nem zsidók előtt, akik saját és családjuk életét kockáztatták azért, hogy megmentsék a zsidókat a közvetlen haláltól - tudatta.

A kitüntetett Nagy Sándort és feleségét, Bergován Máriát méltatva döbbenetesnek nevezte nemcsak az ő bátorságukat és hősiességüket, hanem gyermekeik bátorságát is, akik szintén jelentősen hozzájárultak a tizenegy fős zsidó család megmentéséhez.

Nagy Sándor, a Honvédelmi Minisztérium nyugalmazott tisztje és felesége fél éven keresztül nyújtott rejtekhelyet Jellinek Mihály és felesége családjának - összesen tizenegy embernek - budapesti otthonában 1944-ben.

Nagy Sándor és Bergován Mária posztumusz kitüntetését unokájuk, Nagy Sándor vette át.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak át Budapesten Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adtak át Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!