Világháborús centenárium - A "caporettói áttörésnek" állít emléket az idei Isonzó Expressz

Belföld, 2017.04.26

A "caporettói áttörés" századik évfordulója alkalmából idén nyáron is elindul az Isonzó Expressz történelmi emlékvonat, amely az I. világháború tizenkét isonzói csatájának sorát záró hadművelet eseményeiről emlékezik meg.

Az Országgyűlés sajtóirodája által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint az "Isonzó Expressz 2017" Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, és Milan Brglez, a szlovén Nemzetgyűlés elnökének fővédnökségével indul ötnapos emlékútjára Budapestről. A különvonat július 16-20. közötti körutazása során bejárja a "Nagy Háború" egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, hogy megemlékezzen az első világháború egyik legvéresebb frontján elesett több százezer magyar katonáról.

Az utazás első napján a két házelnök a magyar-szlovén határon, Jesenice állomáson találkozik, és együtt utaznak az Isonzó Expresszel az egykori tolmeini osztrák-magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomására, Most Na Sociba. A központi megemlékezésre, a modrejcei katonatemetőben lesz, ahol mintegy 1600, a tolmeini hídfőnél elesett osztrák-magyar katona nyugszik. Az eseményen közös szlovén-magyar katonai ünnepséggel, és koszorúzással tisztelegnek a hősök emlékének.

A vonat a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül közlekedik, Ausztrián át Szlovéniába. Az egyes helyszíneken fotókiállítást, illetve hagyományőrzők katonai bemutatóit lehet megtekinteni. A vonaton pedig az első világháborút kutató történészek tartanak előadást, továbbá Csík János népzenész és barátainak műsora is várja az utazókat.

Az Isonzó Expressz 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és a Háborús Kegyeleti Főosztály, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. közös összefogásának köszönhetően jött létre - idézték fel a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!