Vissza kell adni a földeket a helyi gazdáknak!

Belföld, 2018.03.28

Csökkenteni kell a zöldségek, gyümölcsfélék és kenyérfélék áfáját – mondta Gőgös Zoltán az MSZP elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján. Véleménye szerint a vidéki Magyarországnak rengeteg sérelme van, mióta a Fidesz van hatalmon.

Önkormányzat 2014 - MSZP - Gőgös Zoltán nyilatkozik a sajtónak
A sajtótájékoztatón Szabó Sándor, szegedi országgyűlési képviselő néhány szóban reagált arra a hírre, mely szerint a Fidesz választási győzelme esetén az önkormányzati rendszer radikális átalakítását tervezi. Bár a Fidesz folyamatosan cáfolni igyekszik azt a kormányzati körökből kiszivárgott hírt, mely szerint a 2000 lakos alatti létszámú települések önálló közigazgatása megszűnne, az Orbán-kormány logikája szerint ez reális veszély- mondta Szabó. Az ellenzéki országgyűlési képviselő ezért felszólította a kormányt, hogy semmi szín alatt le csorbítsa az önkormányzatok önállóságát.

Néhány nappal Lázár János apátfalvi látogatása után Gőgös Zoltán is elment a Csongrád megyei településre, és az ottani gazdák cáfolták a miniszter korábbi kijelentéseit, mely szerint egyetlen kormány alatt sem mentek olyan jól a dolgok az agráriumban, mint az előző négy év alatt az Orbán-rezsim alatt. A gazdák ugyanis hétfőn elpanaszolták a szocialista szakpolitikusnak, hogy kiskirályok uralják a vidéket, akik az itt megtermelt javakat nem forgatják vissza az ágazatba.

Az MSZP-Párbeszéd pártszövetség 100 pontos programjában egy átgondolt adócsökkentési elképzelés szerepel. Az ugyanis, amit a jelenlegi kormány csinál az alkalmi áfacsökkentésekkel, teljesen értelmetlen, sőt káros. Néhány termék esetében ugyanis megtörténi egy jelentős adóteher-csökkentés, ám minden esetben fél éven belül visszakúszott a régi ár közelébe a termék eladási értéke. A kormánynak figyelembe kéne vennie a termelők észrevételeit, így a zöldségek és gyümölcsfélék árait kellene leszorítani az adó csökkentésével. A nagybani piacokon ugyanis a termékek 60 százaléka feketén cserél gazdát a magas áfa miatt. Nagyon fontos lenne, hogy az alapvető élelmiszerek adótartama is csökkenjen, így elsősorban a kenyérfélék adóterheihez kellene hozzányúlni.

Nagy probléma, hogy a helyben előállított jövedelmek máshová szivárognak, ugyanis ez lenne a hajtómotorja a vidékfejlesztésnek. Alig fizetnek helyi adót azok a gazdák, akik kormányzati kapcsolataik révén szereztek földeket, így az önkormányzatok is nehéz helyzetbe kerülnek. Az is komoly gond, hogy a helyben megtermelt árukat nehezen tudják értékesíteni a gazdák, és többek között ezért vannak brutális élelmiszerárak ma Magyarországon. Ha sokkal hatékonyabban tudnának együttműködni a helyi gazdák, akkor eredményesebben léphetnének fel a kormányhoz közel álló haszonlesőkkel szemben is.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!