TV műsor

Vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az Elios-ügyben az MSZP és a Párbeszéd

Belföld, 2018.02.12

Az MSZP és a Párbeszéd a miniszterelnök felelősségét vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezi az Elios-ügyben. A két párt törvényjavaslatot is benyújt egy antikorrupciós ügyészség létrehozására.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón az elmúlt 27 év egyik legsúlyosabb korrupciós ügyeként jellemezte az Elios ügyét. Az ellenzéki politikus szerint olyan csalásról van szó, amelynél a szervezett bűnözés eszközeit alkalmazták, és amelyben a miniszterelnök egyik családtagja, a veje is érintett.

Hozzátette: Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése is megerősíti, hogy szervezett akcióról van szó.

"Szeretném, ha kicsit ízlelgetnénk ezeket a szavakat: egyfelől szervezett bűnözés, másfelől pedig a miniszterelnök családja" - fogalmazott.

Karácsony Gergely a közvilágítási beruházásoknál feltárt szabálytalanságokról azt mondta, ezeket az egy kaptafán készült helyi beszerzéseket nyilvánvalóan politikai támogatással végezték.

Még ki sem írták a pályázatot, a miniszterelnök veje már tárgyalt a azokról, Lázár János miniszter pedig büszke arra, hogy részt vett egy erről szóló egyeztetésen és mindezt az ügyészség a legnagyobb béketűréssel követte - mondta.

A Párbeszéd társelnöke szerint az OLAF-jelentés megállapította azt is, hogy az ügyészség nem a bűnt üldözte, hanem a bűnt pártolta ebben az ügyben.

Karácsony Gergely közölte, világosan látszik az is, hogy Polt Péter legfőbb ügyész alkalmatlan arra, hogy a magyar adófizetők pénze felett őrködjön.

Meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy a magyar és az európai adófizetők pénzéért ebben az országban senki nem felelős, senki nem érzi felelősségének a nyomozást - hangoztatta.

Jelezte, negyedjére is benyújtják az antikorrupciós ügyészség létrehozásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője dolgozott ki európai példák és az Európai Bizottság ajánlása alapján.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közölte, még hétfőn megkeresik a többi parlamenti pártot azzal, hogy támogassák a miniszterelnök Elios-ügyben való politikai felelősségét vizsgáló testület létrehozását; ehhez negyven képviselő aláírása kell.

Szólt arról is, képviselőjelöltjeiket is arra kérik, hogy az ügyben érintett településeken tegyenek meg mindent az igazság kiderítésére.

Karácsony Gergelyt kérdezték arról, mit szól a belga miniszterelnök nyilatkozatához arról, hogy életbe kell léptetni a kötelező betelepítési kvótát, annak fényében, hogy a Párbeszéd ezt támogatta és megszavazta. Az ellenzéki politikus úgy reagált: nem ismeri a belga miniszterelnök nyilatkozatát, az MSZP-Párbeszéd-szövetség nem támogatja a kötelező betelepítési kvótákat.

Egy másik kérdésre, miszerint hogyan valósítaná meg Párbeszédnek azt a 2015-ös javaslatát, hogy a laktanyákat nyissák meg a bevándorlók előtt, Karácsony Gergely azt mondta, azt a megoldást is tudták támogatni, amit a kormány megvalósított, hogy nem a laktanyákban, hanem a hajléktalanszállókon szállásolta el a menekülteket, amikor voltak Magyarországon menekültek. Jelenleg nincsenek, így a kérdés nem aktuális - tette hozzá.

Kérdezték Juhász Péternek, az Együtt elnökének volt élettársával való konfliktusáról. A Párbeszéd társelnöke közölte, Juhász Pétert a barátjának tartja és hónapok óta tud tőle arról, hogy ez az ügy napvilágra kerülhet. Ebben az ügyben neki az a legfontosabb - folytatta - , hogy a három gyermek érdekében megvárják, hogy a bíróság eldöntse, igazak-e a vádak vagy sem. Nem szeretne ebből politikai kérdést csinálni, addig, amíg nem tudják pontosan, mi az igazság - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, miért nem kapott helyet az MSZP-Párbeszéd közös listáján Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Karácsony Gergely azt mondta, olyan együttműködés kell, amelyben a liberális értékeket is képviselni tudják. Az, hogy ez kinek a személyében jelenik meg, az kevésbé fontos - tette hozzá. (A lista 15. helyén szerepel Bősz Anett, a Liberálisok ügyvivője.)

Volt kérdés arról is, hogy sajtóhírek szerint a Fidesz mostani plakátkampányához a tavalyi listaáron vett plakáthelyeket. Tóth Bertalan azt mondta, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Jobbikot egy ugyanilyen ügy miatt több százmilliós büntetésben részesítette. Szerinte a mostani esetben megvalósult a tiltott pártfinanszírozás, mert különbözet van a listaár és a leszerződött ár között. Ebben az esetben pedig a kormányhivatalnak le kell vennie a plakátokat és plakátonként 150 ezer forintos büntetést kell kiszabnia a megrendelő Fideszre - közölte, jelezve: az ÁSZ-nak is vizsgálatot kell indítania.

Kérdezték arról is, hogy az LMP az Elios-ügy kapcsán korrupciós finanszírozási illetékről szóló törvényjavaslatot nyújt be. A frakcióvezető elmondta, megvizsgálják az előterjesztést, de a szocialistáknak is van egy ilyen. Az oligarchaadóról szóló javaslat szerint megadóztatnák azt, aki uniós támogatásokból nyerészkedik - közölte.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!