Voks 24 - Csak akkor lehet települési nemzetiségi választást tartani, ha van elég jelölt

Belföld, 2024.05.01

Hiába írt ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2722 települési és 68 területi nemzetiségi választást, ha nem lesz elegendő jelölt, a voksolást nem mindenhol tartják meg június 9-én.

A nemzetiségi választásokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napra, június 9-ére tűzte ki az NVB március 12-én.

Az NVB 2722 települési nemzetiségi választást írt ki, de ennél kevesebb települést érint a települési nemzetiségi választás, mert több olyan település is van, ahol több nemzetiség is választhat képviselőket.

A választást kitűző határozatában az NVB megállapította, hogy az egyes településeken az egyes nemzetiségek hány tagú nemzetiségi képviselő-testületet választhatnak. Ahol a választás kiírásakor száznál kevesebben szerepeltek a névjegyzékben, ott három-, ahol legalább százan, ott öttagú testületet választhatnak a nemzetiségi választópolgárok.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását csak akkor lehet megtartani, ha legalább annyi jelölt van, mint a megválasztható képviselők száma.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha nem lesz minden választás esetében három, illetve öt jelölt, úgy - bár az NVB kiírta - a voksolást az adott helyeken nem lehet megtartani.

Az NVB március 12-én 68 területi nemzetiségi önkormányzati képviselő-választást is kitűzött. A területi nemzetiségi önkormányzati választást ki kell írni, ha a fővárosban, vármegyében kitűzött települési nemzetiségi önkormányzati választások száma legalább tíz.

Öt évvel ezelőtt 527 települési és 2 területi nemzetiségi választás maradt el, mivel nem volt elegendő jelölt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!