Voks 24 - DK: az emberek államát kell létrehozni

Belföld, 2024.03.25

Az emberek államát kell létrehozni, ami mindenkire vigyáz és nem engedi, hogy akár a politikai, akár a gazdasági hatalmasok fontosabbak legyenek az átlagembernél - mondta a DK EP-képviselője a párt tavaly indított programbemutató rendezvénysorozatának hétfői záróeseményén.

Az online közvetített rendezvényen Dobrev Klára arról beszélt, hogy küzdelem zajlik a demokratikus államok, valamint az egyre nagyobb gazdasági befolyással rendelkező multinacionális cégek között. A nagyvállalatok a pénzügyi, gazdasági hatalmukat igyekeznek ráerőlteti az állam működésére, a demokratikus államok azonban megkísérlik ezt valamilyen módon kordában tartani - tette hozzá.

Leszögezte, minden kormánynak egyértelműen állást kell foglalnia, hogy mi a fontosabb a számára, a bankárok hangja, az energiavállalatok profitja vagy pedig az emberek szempontjai, a fogyasztók biztonsága, a környezet védelme?

Dobrev Klára úgy fogalmazott: a DK programja arról szól, hogy "hogyan vesszük vissza a hazánkat, hogyan vesszük el a NER milliárdosaitól, és hogyan adjuk oda a hétköznapi, tisztességes magyar embereknek".

Elmondta, azért hozták létre az árnyékkormányt, mert úgy gondolják, hogy szükség van egy olyan kormányzóképes alternatívára, amire az állampolgárok nyugodt szívvel rá tudják bízni az országot. A DK-nak pedig kötelessége megmutatni, hogy felkészült a kormányzásra, be kell bizonyítania, hogy van kiút a gazdasági, morális válságból - mutatott rá a politikus.

Az árnyékminiszterelnök felszólalásában úgy fogalmazott, hogy az emberek állama egyben az emberek megbecsülésének az állama. A megbecsülés nem az ember származásának, iskolai végzettségének, beosztásának, fizetésének vagy lakóhelyének szól, a megbecsülés önmagáért jár mindenkinek - tette hozzá. Arról beszélt, hogy minden ember ugyanannyit ér, ezért az emberek állama alázattal szervezi, vezeti és irányítja az állampolgárok közösségét.

A DK árnyékkormányának minden programpontja, intézkedése, javaslata a kormányzati alázatról szól, mert a szociáldemokrata állam nem pökhendi kivagyisággal és felsőbbrendűséggel uralkodik az ország felett, hanem alázattal szolgálja a magyarokat - emelte ki.

Elképzeléseik közül néhányat megemlítve leszögezte, azért akarják megduplázni a családi pótlékot, mert hisznek benne, hogy minden gyermeknek jár az esély és a megfelelő életszínvonal. Hozzátette, a nyugdíjak vegyes indexálásával pedig azt lehet elérni, hogy a járandóságok ne csak az inflációt, de a béreket is kövessék.

A Demokratikus Koalíció nem azért szeretné megemelni a közszféra dolgozóinak bérét, mert az jól mutat a statisztikákban, hanem azért, mert teljes tévútnak gondolja az "alacsony munkabérre épülő fideszes politikát" - fogalmazott. Hozzátette, ahhoz is magasabb bérek kellenek, hogy működjön az egészségügy, az oktatás, a szociális szféra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!