Voks 24 - Karácsony Gergely: a kormány számára Budapest egy terepasztal

Belföld, 2024.04.17

A hatalmat reprezentáló újabb és újabb épületeket épít a kormány, számukra Budapest egy terepasztal, ahol a hatalmat meg lehet mutatni - jelentette ki a főpolgármester szerdán azon a józsefvárosi tüntetésen, amelyet az egyes VIII. kerületi önkormányzati lakások tervezett állami kisajátításáról rendelkező törvénymódosítás ellen tartottak.

Voks 24 - Tüntetés Józsefvárosban Karácsony Gergely teljes szolidaritásáról biztosította a kerület lakóit és az önkormányzatot a törvényjavaslat miatt, amelynek nyomán az érintett önkormányzati lakásokat kiüríttetnék és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adnák. Hozzátette, mindent elkövetnek a javaslat elfogadása ellen, így próbálják megakadályozni, hogy "több száz család lakhatása veszélybe kerüljön".

Azt mondta, sokra tartja azt a várospolitikát, amelyet a VIII. kerületben folytattak az elmúlt években.

"Sok jó polgármestere van ennek a hazának és sok helyen jó dolgok történnek. Becsüljük meg, hogy van egy csapat, amely példát mutatott; a politika arról szól, hogy jól bánjunk egymással" - fogalmazott.

Pikó András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Józsefváros polgármestere azt mondta, hogy a tervezett kisajátítások miatt 500 ember lakhatása kerül veszélybe, ők a kormány számára csak "Lego-figurák". Az otthonaik azonban nem kisajátíthatók, az életükből nem lehet kiforgatni őket. Mert "nem vagyunk ennek a hatalomnak a kiszolgáltatott alattvalói, mi öntudatos, szabadságszerető demokraták vagyunk" - hangoztatta.

A tüntetés után lakossági fórumot tartottak, ahol a polgármesteri hivatal részéről ismertették a DIÓ2030 elnevezésű, az érintett önkormányzati lakásokat is magukban foglaló lakótömbök korszerűsítését célzó, több év alatt megvalósítani tervezett épületrehabilitációs program részleteit.

Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy Józsefvárosban nincs annyi beköltözhető önkormányzati lakás, ahová 500 embert október 31-ig átköltöztethetnének. Felvetették, hogy az állam vásároljon a kerületi magántulajdonú lakásokból, így a törvényjavaslat elfogadása, hatálybalépése esetén azokba is költöztetnek önkormányzati bérlakásukat elhagyni kényszerülő embereket.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Voks 24 - Tüntetés Józsefvárosban Voks 24 - Tüntetés Józsefvárosban Voks 24 - Tüntetés Józsefvárosban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!