Voks 24 - NVI: május 31-ig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe a nemzetiségi választópolgárok

Belföld, 2024.04.02

A magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak valló választópolgárok május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) kedden.

Az NVI az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: a Nemzeti Választási Bizottság június 9-ére tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását, vagyis a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament képviselőinek megválasztásával egy időben választják meg a 13 magyarországi nemzetiség települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzatait.

Hozzátették: a magukat valamelyik nemzetiséghez tartozónak valló választópolgárok május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe.

Az, aki nem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, nem szavazhat a nemzetiségi képviselők választásán, és jelöltként sem indulhat azon - emelték ki. A nemzetiségi névjegyzékből való törlésüket szintén május 31-én 16 óráig kérhetik a választópolgárok.

Az NVI közleményében arról is írt, hogy a nemzetiségi önkormányzati választással kapcsolatos kérelmek benyújthatók online a www.valasztas.hu internetes oldalon, vagy személyesen, illetve kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!