Voks 24 - Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - (2. rész)

Belföld, 2024.04.19

Orbán Viktor azt mondta, Európa ma az elnyomás és a szabadság határvonalán egyensúlyoz, és a mostani választáson eldől, merre mozdul.

"Úgy tűnik, itt ránk vár a feladat, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot" - fogalmazott.

Brüsszelben ma háborúpárti többség van, Európában a hangulat háborús, a politikát a háború logikája uralja - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta: mindenfelől háborús készülődést látni, a NATO-főtitkár NATO-ukrán-missziót akar felállítani.

Az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, a háborút a saját háborújuknak tekintik, és a saját háborújukként is vívják - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Emlékeztetett: először csak a sisakküldésről volt szó, aztán jöttek a szankciók - előbb az energiahordozókra nem, majd mégis -, jött a fegyverküldés - előbb lőfegyverek, majd harckocsik, repülők -, ezután jöttek a pénzügyi segélyek. Újabb és újabb tízmilliárdok, most valahol százmilliárdnál járunk, euróban - tette hozzá.

"Pénz, paripa, fegyver", de a helyzet nem javul, sőt, egyre rosszabb, egy lépésre vagyunk attól, hogy a Nyugat katonákat küldjön Ukrajnába - emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint ez egy háborús örvény, amely a mélybe ránthatja Európát. Brüsszel a tűzzel játszik, amit csinál, az maga az istenkísértés - fogalmazott. A kormányfő megjegyezte: az elején a világháborúkat sosem hívják világháborúnak, mondják, hogy harmadik balkáni háború, Molotov-Ribbentrop-paktum, Lengyelország felosztása, és a vége aztán kétszer is világháború lett.

Mi, magyarok tudjuk, milyen a háború, volt benne részünk épp elégszer - jelezte Orbán Viktor. Ezért az a meggyőződése, hogy ebből a háborúból ki kell maradni.

Ez nem a mi háborúnk, nem akarunk háborút, és nem akarjuk, hogy Magyarország újra nagyhatalmak játékszerévé váljon. Ezért ki kell tartanunk a béke mellett, itthon, Brüsszelben, Washingtonban, az ENSZ-ben és a NATO-ban is - összegzett a miniszterelnök.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!