Húsz évi pereskedés után került vissza két értékes műtárgy egy zsidó vállalkozó leszármazottjához Horvátországban

Bulvár, 2023.09.25

Húsz évi pereskedés után került vissza egy 18. és egy 19. századi francia festő egy-egy értékes műve Andrew Reichsman Egyesült Államokban élő filmproducerhez, akinek zsidó felmenőit 1941-ben az usztasák vezette Független Horvát Állam (NDH) deportálta, vagyonukat pedig elkobozta - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

A festményeket Andrew Reichsman a múlt héten vette át a zágrábi Modern Művészeti Galériában, miután az intézmény a bíróságon nem tudta bizonyítékokkal alátámasztani a műtárgyak állami tulajdonba kerülésének jogszerű körülményeit.

Az eset precedensértékű, mert mindeddig egyetlen horvátországi zsidó családnak sem sikerült megegyeznie az állammal ingóságaik visszaszolgáltatásáról - húzta alá a lap.

Andrew Reichsman elmondta: számára nem csak anyagi, hanem érzelmi értéket is jelentenek a visszakapott tárgyak. "Két festményről, nyolc litográfiáról és néhány dologról van szó a nagyapám házából, például egy íróasztalról" - mondta.

Sok erőfeszítésre és ügyvédi munkára volt szükség az elmúlt húsz évben - hangsúlyozta, hozzátéve: nagyon büszke arra, hogy visszakapták őket.

Andrew nagyapja, Dane Reichsman egy élelmiszer- és szeszesitalüzlet tulajdonosa volt a kelet-horvátországi Gyakovón (Dakovo). Még mielőtt el kellett hagyniuk otthonukat, és deportálták őket Auschwitzba, a két értékes festményt egy helyi lakosra, Marijan Policra bízta megőrzés céljából. 1945-ben azonban a kulturális emlékek és régiségek gyűjtésére és megőrzésére létrehozott jugoszláv bizottság elkobozta a műtárgyakat, és mint állami tulajdont 1946-ban átadta őket a Modern Művészeti Galériának. Dane Reichsmant és feleségét, Fridát kivégezték Auschwitzban. A műtárgyakat Andrew nagynénje révén örökölte, aki Londonban élt, és ott is halt meg. Ezt követően bízott meg egy horvát ügyvédet, hogy kutassa fel a végrendeletben megjelölt műalkotásokat.

"A legtöbb műalkotást megtaláltuk, egy részük eltűnt" - mondta Monja Matic, az örökös horvát ügyvédje, aki hozzáfűzte, hogy a küzdelem tele volt sikerekkel és kudarcokkal, és még mindig számos nyitott kérdés maradt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!