Mókusmajom született a Fővárosi Állatkertben

Bulvár, 2020.07.24

Mókusmajom született a Fővárosi Állatkertben. A kis emlős szinte minden idejét anyja hátán, annak szőrébe csimpaszkodva tölti - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken az MTI-vel.

Hétről hétre egyre újabb látnivalókkal gazdagodik a Fővárosi Állat- és Növénykert, ez többek között a mostanában világra jött sok kisállatnak, például a kis sörényes hangyásznak, a koronásdaru-fiókáknak és a prérikutyakölyköknek, a tapír kislánynak, az ázsiaivadkutya-kölyköknek, a húsz flamingófiókának, valamint az elmúlt időszakban sokat nőtt feketehattyú- és tarvarjúfiókáknak köszönhető - olvasható a közleményben.

Mint írják, legutóbb a Dél-Amerikában őshonos mókusoknál született kölyök, amelynek a nemét egyelőre még nem tudni. Az állat július 8-án született, és most már elég jól lehet látni a Dél-Amerika ház kültéri nagyröpdéjében. Ezen a bemutatóhelyen a mókusmajmok több más újvilági állattal, köztük a termetes és színpompás arapapagájok több fajával, valamint a talajszinten lakó agutikkal élnek együtt.

A mókusmajom (Saimiri sciureus) az Amazonas-medence erdőségeiben honos, viszonylag kistestű majomfaj, a nagy hímek is ritkán nyomnak többet 1 kilogrammnál, a nőstények súlya általában 750 gramm körüli. Nevüket a mókuséhoz hasonló ügyességük és fürgeségük miatt kapták. Változatos, némiképpen a madárcsicsergésre emlékeztető hangokkal kommunikálnak, kifejezetten társas, csapatban élő állatok.

Szaporodásukra jellemző, hogy a 165-173 napos vemhességi idő elteltével szinte mindig csak egy kölyök születik. A faj különlegessége, hogy az újszülöttek rendkívül nagyok, súlyuk általában az anyaállat egyötöde.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már több évtizede foglalkoznak mókusmajmokkal, a jelenleg 17 állatból álló csapatban további vemhes nőstények is vannak, így az elkövetkező hetekben újabb mókusmajomkölykök születése is várható - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!