Nemzetközi szakembergárda végzi a déli ostorfák metszését a PTE botanikus kertjében

Bulvár, 2024.04.09

Magyar és külföldi arboristák közösen végzik el az ország legnagyobb déliostorfa-állományának metszését a Pécsi Tudományegyetem (PTE) botanikus kertjében a következő napokban - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

Nemzetközi szakembergárda végzi a déli ostorfák metszését a PTE botanikus kertjében A PTE közleményében azt írták: a külön e célból alakult nemzetközi arborista gárda egészségügyi és állapotmegőrzési koronaalakító metszést végez a kertben álló 80-100 éves déli ostorfákon.

A tevékenység különlegességét az adja, hogy a pécsihez fogható méretű és korú állomány nincs több az országban - írták.

Wirth Tamást, a botanikus kert vezetőjét idézve kiemelték: a déli ostorfát csak az utóbbi néhány évtizedben kezdték el szélesebb körben közterületi növényként alkalmazni Magyarországon, mivel - főleg fiatal korban - fagyérzékeny.

A szakember közlése szerint a helyi jelentőségű természetvédelmi területnek is számító kertben álló déli ostorfákon dolgozó szakemberek arra törekszenek majd a metszés során, hogy az egyedeket élettartamuk növelése érdekében biztonságos statikai és egészségi állapotba hozzák.

A faápolás munkákat a közlés szerint "a hazai és európai szakembergárda krémje fogja elvégezni", így tizenöt arborista dolgozik majd a területen, akik számára a munka fontos tapasztalatszerzés is lesz. Egy viszonylag ritkán kultivált faj idős, számos különböző faápolási problémát felvonultató egyedein dolgozhatnak majd ugyanis a szakemberek - olvasható a PTE közleményében.
(MTI)

Galériánk

Nemzetközi szakembergárda végzi a déli ostorfák metszését a PTE botanikus kertjében Nemzetközi szakembergárda végzi a déli ostorfák metszését a PTE botanikus kertjében Nemzetközi szakembergárda végzi a déli ostorfák metszését a PTE botanikus kertjében
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!