Varsó kapta az akadálymentesítésért legtöbbet tevő városnak járó Access City díjat

Bulvár, 2019.11.29

Az akadálymentesítést kiemelt területként kezelő lengyel főváros, Varsó kapta az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum közösen alapított Access City (hozzáférhető város) díját - közölte az uniós bizottság pénteken Brüsszelben.

Marianne Thyssen, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos hangsúlyozta, a díjat Varsó annak elismeréséül kapta, hogy az akadálymentesítésre irányuló intézkedéseibe nagymértékben bevonta a fogyatékossággal élőket és az egyéb érintetteket is. Ezáltal a város rövid idő alatt tudott jelentős előrelépést elérni az akadálymentesség javítása terén.

"Az Access City díj nyertese példaként szolgálhat más olyan uniós és akár unión kívüli városok számára, amelyek hasonló kihívásokkal szembesülnek. Idén tizedik alkalommal ítélték oda a díjat, ezúttal Varsónak, amely megmutatta, hogy kellő elkötelezettséggel rövid idő alatt is komoly eredményeket lehet elérni" - fogalmazott.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a 2020-as díjra 47 pályázat érkezett az Európai Bizottsághoz. A második helyezést a spanyolországi Castellón de la Plana, a harmadikat pedig a svédországi Skelleftea nyerte el. Emellett külön említésben részesült a görögországi Haniá, az észtországi Tartu és a franciaországi Évreux városa is. Haniá az akadálymentes parkolás terén alkalmazta sikerrel az új technológiákat, Tartuban alulról szerveződő kezdeményezések keretében foglalkoznak az akadálymentesítéssel, Évreux pedig a rejtett fogyatékosságokkal élő polgárok érdekében tett jelentős lépéseket.

Az Európai Bizottság és az Európai Fogyatékosügyi Fórum által közösen alapított Access City díj egyike a 2010-2020 közötti időszakra vonatkozó uniós fogyatékosságügyi stratégiában foglalt intézkedéseknek, amelyek célja egy akadályoktól mentes Európa létrehozása a fogyatékkal élők számára. Azon városok tevékenységének elismerésére szolgál, amelyek elöl járnak az akadályok leküzdése terén Európa-szerte. A díjat annak a városnak ítélik oda, amely láthatóan és fenntartható módon javította a városi élettel kapcsolatos alapvető funkciókhoz való hozzáférést, valamint konkrét tervekkel rendelkezik a további fejlesztéseket illetően. A díj célja a hasonló kihívásokkal szembenéző városok ösztönzése és a bevált gyakorlatok terjesztése az unió területén.

Az Access City díjra az 50 ezernél több lakosú európai városok nevezhetnek. Elvárás, hogy a városok átfogó megközelítésről tegyenek tanúbizonyságot az épített környezet és közterületek, a közlekedés és a közlekedéshez kapcsolódó infrastruktúra, az információs és kommunikációs technológiák, valamint a közintézmények és a közszolgáltatások területén.

A korábbi díjazott városok között van Ávila (Spanyolország, 2011), Salzburg (Ausztria, 2012), Berlin (Németország, 2013), Göteborg (Svédország, 2014), Boras (Svédország, 2015), Milánó (Olaszország, 2016), Chester (Egyesült Királyság, 2017), Lyon (Franciaország, 2018), Breda (Hollandia, 2019).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!