A francia kormány 2023-ra 5 százalékot meghaladó GDP-arányos államháztartási hiányt vár

Gazdaság, 2024.03.21

Franciaországban az államháztartás 2023-as hiánya a GDP öt százaléka felett lesz, "magasabb a kormány által kitűzött 4,9 százalékos célnál" - mondta csütörtökön Thomas Cazenave államháztartásért felelős miniszter.

A miniszter, aki az "új gazdasági kontextussal" indokolta a túllépést, nem kívánta megerősíteni a francia közrádió sajtóértesüléseit, amelyek szerint a kormány 5,6 százalék körüli deficitre számít. "Az INSEE (statisztikai hivatal) teszi közzé a 2023-as államháztartási hiányra vonatkozó számadatot" - mondta a France Info francia hírrádióban Thomas Cazenave, egy nappal azután, hogy Emmanuel Macron államfő a hivatalában egyeztetett az illetékes kormánytagokkal az államháztartásról. A francia nemzeti statisztikai intézet kedden teszi közzé ezt a számadatot. Március elején Bruno Le Maire gazdasági miniszter már figyelmeztetett arra, hogy a hiány 2023-ban "jelentősen meghaladja majd a GDP 4,9 százalékát". "Öt százalék felett lesz (a hiány)" - erősítette meg csütörtökön az államháztartásért felelős miniszter, aki a kínai gazdaság lassulását, az ukrajnai háborút és az európai partnerek, például Németország nehézségeit sorolta fel az okok között, amelyek "átgyűrűztek" Franciaországba. Ezek a tényezők szerinte nehezítik a francia gazdasági növekedést és az adóbevételeket csökkentik.

A kormány azonnal reagált, 10 milliárd euróval csökkentette az állami kiadásokat, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez - hangsúlyozta a tárcavezető.

Ilyen körülmények között nehéznek tűnik teljesíteni azt a célkitűzést, hogy a hiány 4,4 százalékra csökkenjen idén - ismerte el Thomas Cazenave. A miniszter nem kívánta elárulni, hogy milyen "megtakarítási lehetőségeket" fontolgat a gazdasági tárca az államháztartási hiány kiigazítására, arra hivatkozva, hogy "minden szükséges időt ki akarnak használni arra, hogy a lehető legjobb költségvetést készítsék elő 2025-re". Azt azonban "határozottan" cáfolta, hogy a kormánynak bármilyen terve lenne csökkenteni a legszegényebb háztartásoknak nyújtott lakhatási támogatást.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!