A globális fenntarthatóságról és a geotermikus energiáról egyeztetett az E21

Gazdaság, 2024.05.13

A globális klímapolitikáról és vonatkozó alapproblémákról, a jelenleg is zajló zöldátállás kapcsolódó hatásairól és a hazai geotermiában rejlő lehetőségekről is egyeztettek az Energia21 Kezdeményezés tagjai és meghívott szakértők a májusi találkozójukon - tájékoztatta a szervezet az MTI-t hétfőn.

A közlemény szerint Gelencsér András klímakutató, a Pannon Egyetem rektora a fenntarthatóságról és annak alapproblémáiról tartott előadást az est nyitányaként. A szakember vitaindítójában külön fejezetet szentelt a tudomány és politika kapcsolatának, az általános megoldási lehetőségek számbavételének és elemzésének, a témában jelenleg is zajló folyamatok gazdasági vetületeinek.

A geotermikus energiában rejlő lehetőségeket, Magyarország geotermikus potenciálját mutatta be Birkner Zoltán közgazdász, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 alapítótagja. Előadásában kitért a témához kapcsolódó kockázatokra, stratégiákra és magyarországi trendekre, valamint bemutatott egy közelmúltban kidolgozott elméleti mintaprojektet is.

Az előadásokat követő tanácskozáson az Energia21 tagjai az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg: első pontban kifejtették, hogy a Párizsi Megállapodásban meghatározott klímacéloktól egyelőre globálisan távolodunk. A klímapolitikai célokat és a fenntartható fejlődési fordulatot akkor lehet sikerre vinni, ha azok a gazdasági fejlesztés valamennyi döntésében megjelennek, részei a gazdaság racionális működtetésének, támogatva a technológiai fejlődést, versenyképességet és jóllétet.

Második pontként hozzáteszik: hazánk fokozódó energiaigényét jórészt megújulókkal elégíthetjük ki, miközben törekednünk kell a magyarországi fosszilis energia csökkentésére, valamint újabb alternatívák kutatására és gyakorlati hasznosítására.

A klímaváltozás elkerülhetetlen következményeihez strukturált gondolkodás mentén, a valós globális helyzet és trendek maximális figyelembevételével, a jövő generációinak jólétét és jóllétét szem előtt tartva kell alkalmazkodnunk - írták.

Álláspontjuk szerint továbbá a geotermikus energia kiaknázásához szükséges, már meglévő hazai mérési adatokat szükséges egységes adatbázisba rendezni és ezeket elemezni, hogy a geotermikus energia fenntartható és gazdaságos felhasználása elindulhasson Magyarországon.

Rámutattak, hogy növelni szükséges a sekély geotermikus energia felhasználását a megfelelő adottságokkal rendelkező területeken. Ennek ösztönzésére átfogó kormányzati támogatás bevezetését javasolják.

Utolsó ajánlásukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a geotermia Magyarország energiaszuverenitásának egyik alapvetése lehet megfelelő szabályozási környezet megteremtésével, valamint fenntartható, gazdaságos és hatékony termelési és felhasználási stratégia kidolgozásával.

Az Energia21 Kezdeményezés a közelmúltban indult el közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek részvételével, azzal a céllal, hogy Magyarország zöldátállását segítse. Az E21 tudományos, szakmai és civil rendezvényeket, többek között országos zöldenergia-roadshow-t is indított, hogy tudatosítsa, népszerűsítse és előmozdítsa a zöldátállást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!