A közös agrárpolitika jövőjéről tanácskoztak a közép-kelet-európai agrárszervezetek

Gazdaság, 2019.12.06

A Három Tenger Régió agrárszervezetei Litvánia fővárosában, Vilniusban tartották soron következő ülésüket, amelyen az európai uniós agrárpolitika jövőjéről folytattak megbeszéléseket - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel pénteken.

Kitértek arra: a cseh, észt, lengyel, litván, magyar és szlovák agrárkamarák, a Bolgár Nemzeti Gabonatermelők Szövetsége, a lettországi mezőgazdasági szervezetek, valamint az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának (DG-AGRI) képviselői december 5-6-án Vilniusban tanácskoztak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát Losó József, a köztestület Élelmiszer-feldolgozási osztályának elnöke képviselte. Az eseményen részt vett Andrius Palionis, litván mezőgazdasági miniszter is.

Az agrárszervezetek a találkozón a közös agrárpolitika (KAP) jövőjéről tanácskoztak, közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy összehangolják tevékenységüket a 2020-2027 közötti európai uniós agrárpolitika kereteinek és pénzügyi forrásainak kialakítása során.

A résztvevők hangsúlyozták, hogy a 2020 utáni KAP egyik fő prioritása a fiatal gazdák támogatása kell, hogy legyen, ennek érdekében további lépésekre van szükség az agráriumba újonnan belépők segítésére. Felhívták a figyelmet arra is, hogy támogatni kell a mezőgazdaság szereplői közötti együttműködést, ennek előmozdítására beruházásösztönző intézkedéseket szorgalmaznak a KAP keretei között - olvasható a NAK közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!