A negyedik negyedévben stagnált az euróövezet és az EU gazdasága

Gazdaság, 2024.03.08

Stagnált az euróövezet és az Európai Unió gazdasága a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedévhez képest - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken végleges adatként.

A tavalyi negyedik negyedévben a hazai össztermék (GDP) szezonális kiigazítással nem változott az euróövezetben és az Európai Unióban sem az előző negyedévihez képest. A harmadik negyedévben az euróövezetben 0,1 százalékkal csökkent, az EU-ban nem változott a GDP a második negyedévihez képest.

Az egy évvel korábbival összevetve a negyedik negyedévben az euróövezetben 0,1 százalékkal, az Európai Unióban 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. A harmadik negyedévben mindkét régióban 0,1 százalékos éves GDP-növekedést mértek.

Az előző negyedévhez képest a legnagyobb növekedést Dániában jegyezték fel, 2 százalékosat, majd Horvátország következett 1,3 százalékos és Szlovénia 1,1 százalékos bővüléssel. A legnagyobb csökkenés Írországban volt, 3,4 százalékos, illetve Észtországban és Finnországban egyaránt 0,7 százalékos.

2023 egészében a GDP 0,4 százalékkal nőtt az euróövezetben és az EU-ban is, miután 2022-ben mindkét térségben 3,4 százalék volt a bővülés.

Ugyancsak pénteken ismertette az Eurostat, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a foglalkoztatottak száma az euróövezetben 0,3 százalékkal, az EU-ban 0,2 százalékkal nőtt a harmadik negyedévhez képest, amikor mindkét térségben 0,2 százalékos növekedés mértek.

A tavalyi utolsó negyedévben 1,5 százalékkal Romániában, 1,4 százalékkal Máltán és 0,8 százalékkal Spanyolországban nőtt a legnagyobb mértékben a foglalkoztatottak száma a harmadik negyedévhez képest. A foglalkoztatás legnagyobb csökkenését Lettországban (-1,0 százalék), Finnországban (-0,6 százalék) és Lengyelországban (-0,2 százalék) jegyezték föl.

Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben 1,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatás a negyedik negyedévben, az EU-ban pedig 1 százalékkal. A harmadik negyedévben 1,4 százalékos volt az euróövezeti és 1,2 százalékos az uniós foglalkoztatás éves növekedése.

A foglalkoztatottak száma tavaly az előző évihez képest 1,4 százalékkal nőtt az euróövezetben és 1,2 százalékkal az Európai Unióban, miután 2022-ben az euróövezetben 2,3 százalékos, az EU-ban 2 százalékos volt a bővülés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!