A pénzügyi tudatosságról tartott előadást az MNB alelnöke Hernádnémetiben

Gazdaság, 2024.03.08

A pénzügyi tudatosságról, a pénz gazdasági szerepéről és a használata során fenyegető veszélyekről tartott előadást Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Hernádnémeti Református Általános Iskolában a hatodik osztályos gyerekeknek a Pénz7 című rendezvény alkalmából.

Az alelnök, aki egykor maga is a hernádnémeti általános iskola diákja volt, kiemelte: fontos, hogy az emberek tudatosan bánjanak pénzügyeikkel, mert akkor mindenki képes lesz előrelépni egyénileg, és a teljes gazdaság szintjén is. Előadásában beszélt egyebek mellett a pénz kialakulásáról, ismertette a bankok feladatait, a megtakarítási lehetőségeket, elmagyarázta a különféle fizetési módszerek előnyeit és hátrányait, majd a felhívta a diákok figyelmét a pénzhasználatkor jelentkező kockázatokra.

Elmondta, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tavaly év végi felmérése alapján a magyar fiatalok a pénzügyi tudás területén a negyedik helyen végeztek az értékelt harminckilenc ország között. Ez azt mutatja, hogy a magyarok pénzügyi tudása "egyre jobb alapokon áll" - emelte ki.

Előadása után az alelnök az MTI-nek hangsúlyozta, hogy Magyarország hatalmasat lépett előre a pénzügyi tudatosság területén az elmúlt bő tíz évben. A családi megtakarítások értéke 2023-ban a GDP arányában mérve meghaladta a száz százalékot, mely a régiónk legmagasabb értéke - emelte ki.

Virág Barnabás szerint a pénzügyi tudást érdemes minél korábban bevezetni az oktatásba, mert az új lehetőségek mellett a modern pénzügyek a digitalizáció világában új veszélyeket is rejtenek, és ezekre időben fel kell készíteni az embereket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!