A Richter kivásárolja a HELM teljes részesedését a Németországban működő Richter-Helm BioTec és a Richter-Helm BioLogics vegyesvállalatokból

Gazdaság, 2024.03.06

A Richter 100 százalékos tulajdonos lesz a németországi Richter-Helm BioTec (RHT) és a Richter-Helm BioLogics (RHB) vegyesvállalatokban, miután több mint 112 millió euróért kivásárolja a HELM részesedéseit - közölte a Richter szerdán a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A megállapodás alapján a Richter az RHB vállalatban meglévő 30 százalékos HELM részesedéséért 40,6 millió euró, az RHT-ben lévő 50 százalékért pedig 71,8 millió euró vételárat fog kifizetni. A vételárak kifizetése a tranzakció zárásakor esedékes, ami a német és a magyar versenyhivatalok engedélyének, illetve a szerződésben rögzített egyéb feltételeknek a függvénye. A 71,8 millió euró összegen túlmenően a Richter 2025 és 2029 között további kifizetéseket fog teljesíteni az RHT-re vonatkozóan, ez utóbbi teljesítményétől függően.

A tranzakció megerősíti a Richter tulajdon- és ellenőrzési jogát a németországi biotechnológiai eszközök fellett, emellett tovább növeli a biotechnológiai üzletág bevételeit és jövedelmezőségét - írták.

Az RHT tulajdonában van a teriparatide bioszimiláris eszköz, amely világszerte számos licencpartnerrel rendelkezik, ideértve a STADA-t, Daewon-t, Mochida-t és magát a Richter is. A Terrosa jelenleg a Richter biotechnológiai üzletágának fő terméke, amely 2023. évben 56,8 millió euró árbevételt ért el. A teriparatide globális árbevétele, amit az RHT valamennyi licencbevevője együtt ért el 2023-ban, megközelítette a 125 millió eurót.

Az RHB egy észak-németországi központú, a mikrobiológiai bérgyártás és -fejlesztés területén vezető három telephellyel rendelkező vállalat, tapasztalt menedzsmenttel, több mint 300 alkalmazottal és mintegy 60 millió euró éves árbevétellel. Az RHB-ben várhatóan 2024-ben befejeződik egy nagyszabású, 100 millió euró értékű, jelentős kapacitás bővítő beruházás, ami a további növekedést alapozza meg, és bővíti a gyógyszeripari ügyfelek számára nyújtott szolgáltatások körét - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!