A szlovén GDP 0,7 százalékkal nőtt az első negyedévben

Gazdaság, 2024.05.15

A szlovén hazai össztermék (GDP) 2,1 százalékkal nőtt az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a szlovén statisztikai hivatal szerdán. A szezonálisan kiigazított adatok 1,8 százalékos éves növekedést mutatnak, míg az előző negyedévhez képest a GDP változatlan szinten maradt.

A jelentés szerint az előző év azonos időszakához képest a belföldi fogyasztás 1,7 százalékkal, a végső fogyasztás - amely a háztartásokat és az államot is magában foglalja - 2,0 százalékkal nőtt, az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal esett.

Négy egymást követő negyedév negatív növekedése után 2024 első negyedévében a bruttó beruházások 0,9 százalékkal nőttek, míg a bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,6 százalékkal emelkedett, ami jelentős lassulás 2023 növekedési dinamikájához képest. A lassulás az építési projekteknél volt a legmarkánsabb.

Az import és az export valamivel alacsonyabb volt, mint 2023 első három hónapjában, de a visszaesés kevésbé volt látványos az elmúlt három negyedévhez képest.

Az első negyedévben az export 0,6 százalékkal csökkent, míg az import 0,9 százalékkal esett vissza. A külkereskedelmi mérleg hozzájárulása a GDP növekedéséhez 0,2 százalékpont volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!