A szubvenciók visszaszorítását szorgalmazza az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió

Gazdaság, 2020.01.14

A vállalatoknak nyújtott állami támogatások visszaszorítását szorgalmazta az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió, amelynek magas rangú képviselői kedden Washingtonban írtak alá közös nyilatkozatot.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője, Kadzsijama Hirosi japán gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Phil Hogan kereskedelemért felelős európai biztos a tanácskozásuk befejezéseként elfogadott nyilatkozatban felszólította a Kereskedelmi Világszövetséget (WTO), hogy szigorítsa a vállalatoknak nyújtott állami támogatások szabályozását.

A szubvenciókat tiltó jelenlegi szabályok elégtelenek a világgazdaságban torzulásokat okozó állami támogatások elleni fellépéshez - mutattak rá a felek a közös nyilatkozatban, hangsúlyozva a kormányzati támogatások elleni erőteljesebb globális szabályozás szükségességét.

A WTO jelenleg két típusú állami támogatást tilt. Az Egyesült Államok, Japán és az EU a szubvenció további négy másik formáját javasolja tiltásra, köztük a "hiteles átalakítási terv nélkül" működő, vagy "hosszú távú finanszírozást biztosítani képtelen" vállalatoknak nyújtandó állami támogatásokat.

Bár a nyilatkozatban nem említik nyíltan, elemzők szerint a kezdeményezés nyilvánvaló célpontja Kína, amelynek fő kereskedelmi partnerei gyakran bírálják Peking szubvenciós politikáját.

A nyilatkozat aláírását két évig tartó, háromoldalú tárgyalássorozat előzte meg, ritka példájaként annak, hogy kész multilaterális együttműködést is folytatni a Donald Trump vezette amerikai kormányzat, amely több fronton nyitott kereskedelmi háborúkat, és megbénította a WTO vitarendezési mechanizmusát. A felek arra készülnek, hogy a szubvenciók szabályozását szigorító javaslataikat a WTO elé viszik, lehetőleg minél több ország támogatását megszerezve, bár valószínűleg lesznek ellenzők is a WTO 164 tagállama között.

Robert Lighthizer, Kadzsijama Hirosi és Phil Hogan áttekintette a kikényszerített technológiai transzferek problémáját is, ugyancsak világos utalással Kínára. Az amerikai-kínai kereskedelmi vita egyik sarkalatos kérdése ugyanis az, hogy Kína az amerikai beruházókat kínai vegyesvállalatok létrehozására kötelezi, s az amerikai aggodalmak szerint így fér hozzá a legfejlettebb technológiákhoz. Washington ezt a kínai gyakorlatot tisztességtelennek tartja.

"Ezek a tisztességtelen gyakorlatok sértik a piaci elveken alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszert, aláássák a növekedést és a fejlődést" - mutatott rá a három fél, külön hangsúlyozva, hogy a technológiatranszfer, amely "lojális, önkéntes és piaci elveken alapul", kölcsönösen előnyös lehet a gazdasági növekedés és fejlődés számára.

Paul Hogan, aki uniós kereskedelmi biztosi tisztségében először látogatott el Washingtonba, külön tárgyal majd Lighthizerrel, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszterrel, amerikai kongresszusi tagokkal és a Nemzetközi Valutaalap vezetőivel is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!