A vártnál jelentősebben csökkent az euróövezet ipari termelése novemberben éves szinten

Gazdaság, 2024.01.15

Novemberben a vártnál és az októberihez képest is nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés az euróövezetben éves szinten - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat a honlapján hétfőn.

Novemberben 6,8 százalékkal esett az ipari termelés az októberi 6,6 százalék után. Elemzői várakozások átlagában lassuló, 5,9 százalékos éves szintű csökkenés szerepelt.

Az euróövezet novemberi ipari termelése a várt mértékben, 0,3 százalékkal csökkent októberrel összevetve, amikor nagyobb, 0,7 százalékos esést jegyeztek fel.

Az Európai Unióban az ipari termelés esése 5,8 százalékra gyorsult az októberi 5,4 százalékról éves szinten és 0,2 százalékra lassult novemberben októberrel összevetve, amikor nagyobb, 0,5 százalékos esést regisztráltak.

Novemberben az ipari termelés a legnagyobb mértékben Görögországban csökkent az előző hónaphoz képest, 4,1 százalékkal, továbbá 4 százalékkal esett Szlovákiában és 3,8 százalékkal zuhant Belgiumban A legnagyobb havi szintű ipari termelésnövekedés Dániában volt 9,1 százalékkal, Szlovéniában 3,7 százalékkal és Portugáliában 3,4 százalékkal.

Novemberben éves viszonylatban a legnagyobb visszaesés Írországban volt 30,4 százalékkal, Belgiumban 11,6 százalékkal és Bulgáriában 10,9 százalékkal. A legjelentősebb éves növekedés Dániában volt 14,4 százalékkal, Horvátországban 4,8 százalékkal és Svédországban 3,4 százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!