A vártnál nagyobb bevételről és nyereségről számolt be a JP Morgan Chase

Gazdaság, 2020.01.14

Jól indult a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban: a vártnál nagyobb bevételt és nyereséget ért el a JP Morgan Chase, amely a nagyvállalatok közül elsőként hozta nyilvánosságra beszámolóját.

A kedden közzétett vállalati gyorsjelentés adatai szerint a legnagyobb amerikai bankcsoport bevétele éves összevetésben 9 százalékkal, 29 milliárd 211 millió dollárra nőtt tavaly október-decemberben. Ezen belül a nettó kamatbevételek 2 százalékkal, 14,3 milliárd dollárra csökkentek, míg a nem kamatjellegű bevételek 21 százalékkal, 14,9 milliárd dollárra nőttek.

Az adózott eredmény 8 milliárd 520 millió dollárt, részvényenként 2 dollár 57 centet tett ki, szemben az egy évvel korábbi 7 milliárd 66 millió dollárral, egy részvényre vetítve 1 dollár 98 centtel. A teljes profit 21 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 30 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Elemzők gyengébb adatokat vártak, 27,94 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 2 dollár 35 centes nyereségre számítottak. A vártnál kedvezőbb eredmények annak köszönhetőek, hogy jól teljesített a befektetési banki, valamint a fogyasztói és közösségi banki üzletág.

A tavalyi egész évet tekintve a JP Morgan Chase bevétele 6 százalékkal 118 milliárd 692 millió dollárra nőtt. A bankcsoport nyeresége 12 százalékkal 36 milliárd 431 millió dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó hígított nyereség 19 százalékkal 10,72 dollárra kúszott fel.

A vártnál jobb beszámoló közzététele után a JP Morgan Chase árfolyama a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 1,7 százalékkal, 139,53 dollárra emelkedett New Yorkban. A hétfő esti 137,2 dolláros záróárfolyam 37,32 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az amerikai nagybankok közül a Wells Fargo és a Citigroup ugyancsak kedden hozta nyilvánosságra gyorsjelentését. Közülük a Wells Fargo árfolyama több mint 4 százalékkal esett a vártnál rosszabb adatokra, a Citigroupé pedig enyhén emelkedett a vártnál jobb eredményekre.

A Wells Fargo negyedéves beszámolójának tanúsága szerint a törzsrészvényekre jutó nyereség 2,55 milliárd dollárt, részvényenként 60 centet tett ki a tavaly szeptember-decemberi időszakban, szemben az egy évvel korábbi 5,71 milliárd dollárral, részvényenként 1,21 dollárral. Elemzők részvényenként 1,12 dollár profitra számítottak a tavalyi negyedik negyedévről. A San Franciscó-i székhelyű Wells Fargo eredményeire kedvezőtlenül hatott az alacsonyabb kamatkörnyezet, ráadásul költségeit jelentősen növelték a még 2016-ban illegális számlanyitási botrányba keveredett nagybankra kivetett bírságok, büntetések és szigorítások.

A Citigroup, vagyona alapján a harmadik legnagyobb amerikai bank, kamatkiadásoktól megtisztított bevétele 18,37 milliárd dollárt tett ki, 7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Profitja 15 százalékkal, 4,98 milliárd dollárra kúszott fel, az egy részvényre jutó nyereség 31 százalékkal 2,15 dollárra emelkedett. Elemzők részvényenként 1,84 dolláros nyereséget vártak 17,86 milliárd dolláros kamatkiadásoktól megtisztított bevétel mellett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!