A vártnál nagyobb mértékben csökkent a feldolgozóipar teljesítménye januárban a New York-i régióban

Gazdaság, 2024.01.16

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye januárban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) New York-i részlege kedden azt közölte, hogy az Empire State feldolgozóipari index mínusz 43,7 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabbra süllyedt januárban a decemberi mínusz 14,5 pontról.

Szakértők ezzel szemben javuló adatra, mínusz 5,0 pontra számítottak januárra.

Az index 0 pont feletti értéke a feldolgozóipari aktivitás növekedését, 0 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy meglepően meredeken csökkent a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban, részben az új megrendelések erőteljes visszaesésének következtében.

Az új megrendelések almutatója mínusz 11,3 pontról mínusz 49,4 pontra zuhant, a szállítási index mínusz 6,4 pontról mínusz 31,3 pontra süllyedt, míg a készletindex mínusz 5,2 pontról mínusz 7,4 pontra, a foglalkoztatási almutató pedig mínusz 6,9 pontról mínusz 8,4 pontra csökkent.

Az Empire State feldolgozóipari index általában jól jelzi előre, hogy miként alakul az amerikai Institute for Supply Management (ISM) által számított országos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI).

Az ISM január elején közölt decemberi amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 47,4 pontra javult a novemberi 46,7 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az ISM amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 28 hónapos növekedést követően 2022 novemberében esett 50 pont alá, így immár 14 hónapja csökken az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye.

A feldolgozóipar az amerikai bruttó hazai termék (GDP) mintegy 12 százalékát állítja elő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!