A vártnál nagyobb ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye novemberben

Gazdaság, 2024.01.12

Havi összevetésben számolva 0,3 százalékkal nőtt Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - hazai össztermékének (GDP) értéke tavaly novemberben a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki beszámolója szerint.

Az adat jobb a vártnál: az előrejelzések 0,2 százalékos növekedést valószínűsítettek novemberre.

Londoni elemzői vélemények szerint azonban továbbra sem lehet kizárni a recessziót, különös tekintettel arra, hogy októberben 0,3 százalékos havi visszaesést mértek a brit gazdaságban. Ráadásul az ONS pénteki beszámolója szerint a brit GDP-érték 0,2 százalékkal csökkent a novemberben zárult három hónapban az augusztussal véget ért összehasonlító háromhavi időszakhoz képest.

A havi összevetésű novemberi GDP-növekedésben a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor erősödése volt a legfőbb tényező: ennek az ágazatnak a kibocsátása 0,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

A termelőszektorok teljesítménye 0,3 százalékkal nőtt novemberben az októberi 1,3 százalékos visszaesés után.

Az ONS a termelőágazat októberi teljesítményadatát jelentősen rontotta, az előző becslésében ugyanis 0,8 százalékos csökkenés szerepelt arra a hónapra.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a havi összevetésű novemberi GDP-növekedés ellenére továbbra sem biztos, hogy a brit gazdaság elkerülte a recessziót.

A brit statisztikai hivatal legutóbbi, felülvizsgált adatsora szerint ugyanis a brit hazai össztermék 2023 harmadik negyedévében 0,1 százalékkal csökkent, és ha a tavalyi negyedik negyedévben is visszaesett a GDP-érték, az azt jelentené, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba került.

Technikai recesszió a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben visszaesik.

Az egyik tekintélyes kutatóműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a novemberi GDP-adatok pénteki ismertetése utáni helyzetértékelésében hangsúlyozta: a brit gazdaság a novemberi növekedés ellenére változatlanul gyenge lábakon áll.

A CEBR elemzői szerint a tavalyi harmadik negyedévi visszaesés és a negyedik negyedév vegyes képet mutató első két hónapja arra vall, hogy változatlanul fennáll a recesszió kockázata a brit gazdaságban, és ha a hazai össztermék októberhez hasonlóan decemberben is csökkent, az a recesszió beálltát jelentené.

Függetlenül attól, hogy kialakult-e a technikai recesszió, a brit gazdaság teljesítménye az idén sem lesz sokkal jobb a tavalyi vérszegény eredménynél, és rövid távon korlátozott az esély a növekedésre - vélekednek a ház elemzői.

A CEBR mindezt egybevetve 2024 egészére mindössze 0,6 százalékos növekedést valószínűsít a brit gazdaságban a múlt évre általa becsült 0,3 százalékos növekedés után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!