A Wienerberger 12 milliárd forintból épít betoncserépgyárat Hejőpapin

Gazdaság, 2024.04.16

A tégla- és tetőcserépgyártással is foglalkozó Wienerberger 12 milliárd forintból építi fel a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hejőpapin új betoncserépgyárát, a cég első ilyen üzemét az országban.

Betoncserépgyárat épít a Wienerberger Hejőpapiban Az új gyár keddi alapkőletételével egybekötött sajtóeseményen Tarsoly József, a Wienerberger Magyarországért felelős ügyvezető igazgatója kiemelte, a hejőpapi betoncserépüzem a ma Európában elérhető legmodernebb technológiával fog működni szén-dioxid kibocsátása nélkül, teljesen automatizált gyártósorral.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára köszöntőjében arról beszélt, úgy véli a kormány gazdaságpolitikája és a Wienerberger filozófiája megegyezik, hiszen mindkettőnek fontos eleme többek között a növekedésorientáltság, az innováció. Az államtitkár kiemelte, a beruházás történelmi jelentőségű a térségnek.

Tarsoly József ismertette: a 7300 négyzetméteres csarnokot 7 hektáros területen építik fel. A gyártásban és a betonkeverő üzemben használt megoldások megfelelnek az ipar 4.0 elvárásainak, a betonüzem "emberi kéz érintése nélkül fog működni". A működéshez szükséges vizet 100 százalékban újrahasznosítják.

Hangsúlyozta, Hejőpapi a logisztika és a nyersanyagok szempontjából is ideális hely az üzemnek, hiszen két autópálya elágazásánál fekszik, és itt található Magyarország egyik legnagyobb sóder és homok lelőhelye.

Rámutatott, bár a gyár automatizált lesz, a gyártófolyamatok felügyeletére szükség lesz legalább harminc emberre. Hozzátette, remélhetőleg a jövő év szeptemberében indulhat a gyártás, évi 30 millió darab cserép kapacitással, ami 300 hektárnyi terület lefedését tenné lehetővé.

Termelésének 70 százalékát külföldön tervezi majd értékesíteni a Wienerberger, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Romániában - mondta az ügyvezető igazgató.

A hejőpapi beruházásuk a harmadik, előtte Csornán és Kőszegen hoztak létre üzemeket. Az anyavállalat már most is gyártóközpontként kezeli Magyarországot, a beruházásokkal az eddig 10 milliárd forintos éves exportot a következő 2-3 évben meg akarják duplázni - fűzte hozzá.

Az ügyvezető igazgató elmondta, a Wienerberger 1990-ben létrejött magyarországi csoportjának termelése jelenleg kilenc helyszínen és tizenegy gyárban zajlik, több mint 800 munkavállalót foglalkoztatnak. A Wienerberger csoport huszonnyolc, főként európai országban, valamint Indiában, Amerikában és Kanadában van jelen.

A több mint 200 éves cégcsoport világszerte több mint 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 200 gyárral és 4,2 milliárd eurós, több mint 1650 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkezik.

Heimo Scheuch, Wienerberger vezérigazgatója kiemelte: az elmúlt időszakban több mint egymilliárd euró értékben valósítottak meg beruházásokat Európában.

Megjegyezte, a Wienerberger számára fontos, hogy száz százalékban megfeleljenek a környezetvédelmi céloknak és Európa, valamint a következő generációk jövője szempontjából a biodiverzitás megőrzésére is kiemelten figyelnek.

Miskolci Tibor, Hejőpapi független polgármestere szerint a beruházás nemcsak a község, de a térség életében is meghatározó. A hátrányos helyzetű régióban a gyár megépülésének "egyik legfontosabb hozadéka" a munkahelyteremtés - mondta.

A betoncserépgyár alapkőletételén részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Wienerberger Hejőpapi

Galériánk

Betoncserépgyárat épít a Wienerberger Hejőpapiban Betoncserépgyárat épít a Wienerberger Hejőpapiban Betoncserépgyárat épít a Wienerberger Hejőpapiban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!