A befektetési alapok vagyona májusban 44 milliárd forinttal nőtt

Gazdaság, 2017.06.19

A befektetési alapok vagyona 44 milliárd forinttal, 0,7 százalékkal nőtt májusban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn az MTI-vel.

A szervezet tagjai május végén 6001 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Májusban 33 milliárd forinttal több tőke áramlott az alapokba, mint amennyi távozott. Az abszolút hozamú, az ingatlan- és a vegyes alapoknál volt kiugróan magas a tőkebeáramlás, a pénzpiaci és a hazai rövid kötvény alapoknál pedig a kiáramlás volt jelentős. A befektetők továbbra is a magasabb hozamot elérni képes alapokat részesítik előnyben.

A pénzpiaci alapok vagyona 2,5 százalékkal csökkent májusban, a hónap végén 829,7 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb visszaváltások a hazai likviditási alapoknál voltak (33 milliárd forint). A dollárövezeti likviditási és pénzpiaci alapoknál ugyanakkor már jelentős tőkebeáramlás volt, melynek mértéke megközelítette a 23,5 milliárd forintot.

A kötvényalapokból 21,6 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők. Ez elsősorban a hazai rövid futamidejű kötvények "érdeme", ahonnan közel 27 milliárd forintnyi tőke távozott. A szabad futamidejű kötvényeknél az értékesítések meghaladták a visszaváltásokat, a hosszú futamidejű kötvényeknél pedig a tőkeáramlások eredője gyakorlatilag nulla volt. A kötvényalapok vagyona összességében 1,5 százalékkal, 1221,7 milliárd forintra csökkent.

A vegyes alapokba mintegy 24 milliárd forintnyi tőke érkezett az elmúlt hónapban. A hozamok is kedvezően alakultak, így a vagyon 3 százalékkal gyarapodott és megközelítette a 847,6 milliárd forintot.

A részvényalapokba csupán 0,9 milliárd forintnyi tőke érkezett, amin a hozamok ezúttal nem tudtak javítani, így a részvényalapok 334,9 milliárd forintos vagyona alig haladja meg az egy hónappal korábbit.

Az abszolút hozamú alapokba májusban 27 milliárdnyi friss tőke érkezett, ami a legmagasabb összeg a kategóriák között. A hozamok ezt tovább növelték, így vagyonuk májusban 3,7 százalékkal, 995 milliárd forintra nőtt, júniusban pedig a Bamosz szerint minden bizonnyal átlépi az 1000 milliárd forintot.

Az ingatlanalapokba is kiugróan sok, 24,8 milliárd forint friss tőke érkezett. A hozamok és a tőkeáramlás eredőjeként vagyonuk 2,5 százalékkal, 954,4 milliárd forintra nőtt.

A tőkevédett alapokból csaknem 11,7 milliárd forint tőke távozott, amin a hozamok ugyancsak nem tudtak javítani, így a vagyon 4,4 százalékkal, 269,6 milliárd forintra csökkent.

A származtatott alapok esetében az értékesítések 4,9 milliárd forinttal meghaladták a visszaváltásokat májusban. A hozamok is pozitívan alakultak, így vagyonuk májusban 4 százalékkal gyarapodott, és a hónap végén 189,8 milliárd forintot tett ki.

Az árupiaci alapoknál is tőkebeáramlás volt tapasztalható, a hozamok is kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 2,8 százalékkal, 41,8 milliárd forintra hízott.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban csekély tőkekiáramlás volt tapasztalható, a vagyon nagysága nem változott, május végén 229,2 milliárd forintot tett ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!