A csehek bankbetétei jobban gyarapodtak tavaly, mint a hiteleik

Gazdaság, 2017.02.20

Tavaly 156 milliárd koronával emelkedtek a cseh állampolgárok banki betétei, míg a felvett banki kölcsönök 99 milliárddal (1 korona 11,5 forint) - közölte a cseh jegybank hétfőn Prágában.

A jegybank közleménye szerint a csehek a tavalyi év végén 1,41 billió koronával tartoztak a bankoknak, míg a betétek összege meghaladta a kétbillió koronát.

Tovább javul a lakosság fizetési morálja is, a határidőben vissza nem fizetett kölcsönök összege tavaly 3,6 százalékkal csökkent. Ez már a harmadik év, amikor csökkent az időben vissza nem fizetett kölcsönök összege. Egy országos felmérés szerint az adósok mintegy harmada állandó állás nélkül van, és nagy részük vidéki lakos, ahol nehezebb munkához jutni.

A banki kimutatások szerint a csehek többsége a kölcsönökkel elsősorban lakásügyeit rendezi, és néhány éve lényegében stagnál a fogyasztási cikkekre felvett kölcsönök összege.

A fogyasztói banki kölcsönök átlagos nagysága 26 500 korona.

Pénzügyi elemzők szerint a kedvező tendencia egyrészt a gazdasági növekedésnek köszönhető, aminek következtében több embernek van munkája és rendszeres bevétele, másrészt pedig annak, hogy mostanában a bankok szigorúbb feltételek mellett adnak kölcsönt, mint korábban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!